Публикация

Продуктите, които оглавяват здравословния рейтинг

Плодове и зеленчуци, богати на вигамини, аминокиселини и антиоксиданти, които е препоръчително всеки ден да имаме на трапезата си


Кайсиите съдържат бета каротин

Кайсии

Този на пръв поглед най-обикновен плод съдържа голямо количество бета-каротин, който неутрализира негативното действие на свободните радикали.

Авокадото намалява лошия холестерол

        Авокадо

Непознатият доскоро у нас екзотичен плод помага за намаляване на лошия холестерол и за увеличаване на липопротеините, защото съдържа ненаситени мазнини и олеинова киселина.

Малините са богати на аминокиселини

Малини

Те са богати на аминокиселини, които помагат при онкологични заболявания, а също така и на витамин С, но не толкова, колкото има в мангото. В екзотичния плод съдържанието на този антиоксидант достига 57 милиграма. Витамин С помага за предпазване от развитие на артрит, за бързо зарастване на рани и за укрепване на имунната система.

Пъпешът съдържа витамин С

Пъпеш

Само половин пъпеш съдържа 117 мг витамин С. Пъпешът съдържа и бета-каротин, който защитава клетките на организма от негативното въздействие на околната среда и от свободните радикали.

Червената боровинка се използва против инфекциозни заболявания

Сок от червена боровинка

Тази напитка е отлично средство за борба с инфекциозните заболявания в пикочния мехур и предотвратява тяхното развитие. 

В една чаша сок от червена боровинка има 114 ккал, но без мазнини и въглехидрати.


Доматите са богати на ликопен

Домати

Те съдържат ликопен, един от най-силните каротиноиди, а той действа като антиоксидан

тите.  Многобройни изследвания показват, че ежедневното пиене на доматен сок намалява риска от рак на пикочния мехур, стомаха и дебелото черво.

Стафидите са богати на желязо

        Стафиди

Те са богат източник на желязо, което помага за придвижването на кислорода по тъканите.

Смокините са богати на калий


Смокини

Те са богат източник на калий, въглехидрати, витамин В6, който участва в производството на серотонин, известен като «хормона на щастието».

Артишокът съдържа силимарин

       Артишок

Този непривичен за нас зеленчук съдържа огромно количество силимарин, който е от групата на антиоксидантите. Той значително понижава риска от рак на кожата, а целулозата в артишока регулира нивото на холестерола в кръвта. 

Коментари