Публикация

Цервико-вагинална цитология Babes – Папаниколау в течна среда

PAP тест и HPV


Ракът на маточната шийка е проблем на общественото здраве в световен мащаб, което засяга предимно жени между 35-50 години в социалния и професионално активния период. В страни, където се провеждат програми за скрининг е доказано, че честотата на рак на шийката на матката е намалял значително.

HPV (човешки папилома вирус) се счита за основна причина за рак на шийката на матката. HPV инфекцията е полово предавана болест и се появява по-често във връзка с: ранно начало на сексуалната активност, промискуитет, множество партньори, тютюнопушене. Има групи, изложени на риск от развитие на диспластични лезии или дори инвазивен рак след HPV инфекция при понижен имунитет. Вирусният генотип е важна информация, защото има над 100 щамове на HPV, от които приблизително 40 проявяват тропизъм в долната част на гениталния тракт:

- ниска степен риск (нисък риск): 6, 11 , 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 81 и CP6108, които рядко причиняват поражения, високостепенни лезии и рак;

-висока степен на риск(висок риск): 16, 18 , 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 и 82. 1

Най-ефективният и широко използван метод, използван в много програми за скрининг, за рак на маточната шийка, който може да се направи сравнително лесно на голяма част от населението, е цервико-вагиналната цитология.

Като цяло, PAP тест се препоръчва да се извършва периодично на интервали от три години между 21 и 65 години или 3 години от началото на сексуалния живот, защото се вярва, че по-голямата част от HPV инфекции се предават в първите години на сексуалния живот ( 18-25 години) 8 .

Цервико-вагиналната цитология се извършва в Synevo лаборатория чрез извършване в течна среда.

Течната цитология (LBC) е метод, който има:

  • по-висока прецизност при диагностиката на интраепителиални лезии
  • намален брой на неправилно интерпретираните цитонамазки
  • лесно вземане на пробата от маточната шийка
  • дава възможност за допълнителни тестове, като детекция и генотипизиране на ЧПВ и скрининг за сексуално-трансмисивни болести

Обработката на клетките и оцветяването на слайдове се извършва с апарат, които гарантира високо качество и резултатите са стандартизирани. За повече информация:

http://www.synevo.bg/%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B...

.

Коментари