Публикация

Ползата от яйцата превишава вредата от консумацията им

Хората, които редовно ядат яйца, имат силни мускули, много енергия и здрава имунна система


Яйцата са предимно полезни

Безспорна полза

Яйцата са един от най-добрите и достъпни източници на животински белтъчини. Едно яйце от 44 г съдържа 5,53 г протеини, около 9% са мазнини, като основно те са в жълтъка. Само че тези мазнини са полезни за човешкия организъм: 38% са мононенаситени, 16% – полиненаситени, и само 28% са вредните наситени мазнини.

Яйцата са богат източник на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Главно във вид надокозахексаенова киселина, която е много полезна за мозъчната функция и зрението. Тази киселина присъства и в рибеното масло, препоръчвано от всички специалисти.

Освен тези преимущества в яйцата се съдържа широк спектър от витамини и микроелементи:

витамин А, полезен за кожата, зрението и имунната система

витамини B2,B12 и B5, поддържат енергийния обмен, полезни са за кръвотворната система, зрението, когнитивната функция, имунната и нервната система

витамин D, необходим за усвояването на калция от организма и поддържащ здравето на зъбите и костите (яйчният жълтък е един от малкото хранителни продукти, който е естествен източник на този витамин)

витамин E, отговорен за доброто състояние на репродуктивната, нервната и мускулната система

биотин, необходим за нормалната обмяна на веществата, както и за поддържането на здрава кожа, коса и имунна система

холин, поддържа липидния обмен и функцията на черния дроб

фолиева киселина, без която е невъзможна нормалната работа на кръвотворната система и правилното развитие на плода по време на бременност

йод, необходим за работата на щитовидната жлеза и за здравето на косата и нервната система

желязо, осигурява производството на червени кръвни телца и снабдяването на организма с кислород

лутеинизеаксантин, необходими за поддържането на нормално зрение и за предпазване от старчески очни болести

фосфор, важен за здравето на костите и зъбите, както и за нормалната обмяна на веществата

селен, защитава клетките от оксидативен стрес, поддържа функцията на имунната система и на щитовидната жлеза

Заради високото съдържание на белтъчини хората, които редовно ядат яйца, имат силни мускули и много енергия, а заради витамините и минералите – добре функциониращ мозък и здрава имунна система, добро зрение и по-младежки външен вид. Освен това яйцата пазят от сърдечносъдови заболявания и аномалии при развитието на плода. Високото качество на протеините в яйцата създава чувство за ситост и по този начин помага за поддържането на нормално тегло.

Потенциална вреда

Холестерол

Освен белтъчини, мазнини, витамини и микроелементи яйцата съдържат и холестерол. В един яйчен жълтък има 213 мг от това вещество. Неотдавна стана ясно, че холестеролът в храните спомага за повишаване както на лошия, така и на добрия холестерол в организма. Освен това негативният ефект е свързан основно с наситените мазнини, а те са малко в яйцата. За понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания Американската кардиологична асоциация препоръчва на здравите хора да ограничат количеството на холестерол в храната до 300 мг дневно. Това означава, че консумирането на едно яйце дневно не може изобщо да навреди на здравето.

Бактериални зарази

Свързаната с яйцата салмонела е много разпространено явление, което причинява напълно реални вреди на здравето. Според специалистите обаче при по-продължителна топлинна обработка (5-10 мин) всички микроби по повърхността на яйцето загиват. За минимализиране на риска от бактериална зараза експертите съветват:

- след като купите яйцата, в никакъв случай не ги мийте, преди да ги сложите в хладилника. Така ще унищожите защитното покритие на черупката и ще увеличите риска от проникване на бактерии във вътрешността на яйцето. Яйцата трябва да се измиват непосредствено преди приготовлението им, и то с топла вода.

- да не се ядат яйца със счупена черупка, както и сурови или варени по-малко от 5-10 минути яйца.

Алергия

Алергичната реакция към яйчния белтък е много разпространено явление, особено сред децата. Често тя изчезва сама към петата година. Екип от учени от 5 американски университета установи през 2012 г., че този вид алергия може да бъде излекувана чрез много постепенно включване на яйца в диетата, като се започне с микродози.

Коментари

Лара Миланова
8 апр 2015 21:47

Полезни, неполезни... на кой му пука, ще ядем яйца и козунаци на корем :)

Яжте, пиите и си носете новите дрехи. Утре ще ви блъсне кола, вие за яйцата сте се хванали:)

Днес са полезни, утре не, после пак и така се върти колелото :) Весели празници!

Тихомир Тишев
8 апр 2015 13:04

Страшно откритие, Айнщайн!