Ползата от яйцата превишава вредата от консумацията им
Животът днес
Животът днес
Компания
Ползата от яйцата превишава вредата от консумацията им

Ползата от яйцата превишава вредата от консумацията им

Хората, които редовно ядат яйца, имат силни мускули, много енергия и здрава имунна система

Яйцата са предимно полезни

Безспорна полза

Яйцата са един от най-добрите и достъпни източници на животински белтъчини. Едно яйце от 44 г съдържа 5,53 г протеини, около 9% са мазнини, като основно те са в жълтъка. Само че тези мазнини са полезни за човешкия организъм: 38% са мононенаситени, 16% – полиненаситени, и само 28% са вредните наситени мазнини.

Яйцата са богат източник на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Главно във вид надокозахексаенова киселина, която е много полезна за мозъчната функция и зрението. Тази киселина присъства и в рибеното масло, препоръчвано от всички специалисти.

Освен тези преимущества в яйцата се съдържа широк спектър от витамини и микроелементи:

витамин А, полезен за кожата, зрението и имунната система

витамини B2,B12 и B5, поддържат енергийния обмен, полезни са за кръвотворната система, зрението, когнитивната функция, имунната и нервната система

витамин D, необходим за усвояването на калция от организма и поддържащ здравето на зъбите и костите (яйчният жълтък е един от малкото хранителни продукти, който е естествен източник на този витамин)

витамин E, отговорен за доброто състояние на репродуктивната, нервната и мускулната система

биотин, необходим за нормалната обмяна на веществата, както и за поддържането на здрава кожа, коса и имунна система

холин, поддържа липидния обмен и функцията на черния дроб

фолиева киселина, без която е невъзможна нормалната работа на кръвотворната система и правилното развитие на плода по време на бременност

йод, необходим за работата на щитовидната жлеза и за здравето на косата и нервната система

желязо, осигурява производството на червени кръвни телца и снабдяването на организма с кислород

лутеинизеаксантин, необходими за поддържането на нормално зрение и за предпазване от старчески очни болести

фосфор, важен за здравето на костите и зъбите, както и за нормалната обмяна на веществата

селен, защитава клетките от оксидативен стрес, поддържа функцията на имунната система и на щитовидната жлеза

Заради високото съдържание на белтъчини хората, които редовно ядат яйца, имат силни мускули и много енергия, а заради витамините и минералите – добре функциониращ мозък и здрава имунна система, добро зрение и по-младежки външен вид. Освен това яйцата пазят от сърдечносъдови заболявания и аномалии при развитието на плода. Високото качество на протеините в яйцата създава чувство за ситост и по този начин помага за поддържането на нормално тегло.

Потенциална вреда

Холестерол

Освен белтъчини, мазнини, витамини и микроелементи яйцата съдържат и холестерол. В един яйчен жълтък има 213 мг от това вещество. Неотдавна стана ясно, че холестеролът в храните спомага за повишаване както на лошия, така и на добрия холестерол в организма. Освен това негативният ефект е свързан основно с наситените мазнини, а те са малко в яйцата. За понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания Американската кардиологична асоциация препоръчва на здравите хора да ограничат количеството на холестерол в храната до 300 мг дневно. Това означава, че консумирането на едно яйце дневно не може изобщо да навреди на здравето.

Бактериални зарази

Свързаната с яйцата салмонела е много разпространено явление, което причинява напълно реални вреди на здравето. Според специалистите обаче при по-продължителна топлинна обработка (5-10 мин) всички микроби по повърхността на яйцето загиват. За минимализиране на риска от бактериална зараза експертите съветват:

- след като купите яйцата, в никакъв случай не ги мийте, преди да ги сложите в хладилника. Така ще унищожите защитното покритие на черупката и ще увеличите риска от проникване на бактерии във вътрешността на яйцето. Яйцата трябва да се измиват непосредствено преди приготовлението им, и то с топла вода.

- да не се ядат яйца със счупена черупка, както и сурови или варени по-малко от 5-10 минути яйца.

Алергия

Алергичната реакция към яйчния белтък е много разпространено явление, особено сред децата. Често тя изчезва сама към петата година. Екип от учени от 5 американски университета установи през 2012 г., че този вид алергия може да бъде излекувана чрез много постепенно включване на яйца в диетата, като се започне с микродози.

Мнения

8 апр 2015 21:47
Лара Миланова
8 апр 2015 21:47

Полезни, неполезни... на кой му пука, ще ядем яйца и козунаци на корем :)

8 апр 2015 16:22

Яжте, пиите и си носете новите дрехи. Утре ще ви блъсне кола, вие за яйцата сте се хванали:)

8 апр 2015 13:29

Днес са полезни, утре не, после пак и така се върти колелото :) Весели празници!

8 апр 2015 13:04
Тихомир Тишев
8 апр 2015 13:04

Страшно откритие, Айнщайн!