Публикация

Ендокринолози: нови правила застрашават хората с еднокринни проблеми


Приетите промени в работата на доболничната помощ от последните няколко месеца, с които на специалистите се иззеха функции, свързани с проследяване и диспансеризация на пациенти с ендокринни заболявания, ще доведе до рязко влошаване на състоянието им.
Ще има повече инфаркти, инсулти и дори фатален край при някои от болните, алармира Българското дружество по ендокринология.

Според председателката на дружеството професор Анна-Мария Борисова, единствено специалист може да постави точна диагноза и да ръководи правилно лечението при заболявания на ендокринната система.


Според специалистите, общопрактикуващите медици не са в крак със съвременните виждания за лечение на диабета и заболяванията на щитовидната жлеза и работят по стари схеми.

„На личните лекари от два месеца е вменено да изследват и тиреоидстимулиращия хормон на щитовидната жлеза (ТSН), което е поредното безумие.
Ако резултатът е нормален, пациентът не се изпраща при специалист, а зад такъв добър резултат може да се крие гуша, базедова болест, тиреоидит на Хашимото или дори рак.” – заяви проф.Борисова.

Тя посочи, че за 9 месеца през миналата година в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Александровска” са открити 49 злокачествени образувания.

„Тава означава 5 тумора месечно. През тази година имаме 8 на месец. Това става и при нормално на пръв поглед TSH. У нас над 23 процента от населението има проблеми с щитовидната жлеза, като основната част от тях са с добри стойности на хормона.” – коментира проф.Борисова.

Тя допълни, че ако такова заболяване не се открие на ранен етап, след това лечението е по-трудно, по-дълго и струва по-скъпо.

От дружеството по ендокринология припомниха, че са изпратени няколко писма до отговорните институции, но до момента мнението им не е взето под внимание.



Коментари