Публикация

Остеоартрозата


Заболяването е характерно за хората на средна и над средната възраст, когато настъпват промени в ставите и околните тъкани, заради износване на ставния хрущял.

Какви са рисковите фактори за остеоартроза?
Наднорменото тегло, обездвижването и свръхнатоварването, възрастта.
Ставите обичат движението, защото хрущялът им се храни единствено чрез веществата, които преминават в него от ставната капсула.
Една обездвижена става не може да поддържа хрущялите в нормално състояние.
И обратното – претоварването и прекаленият натиск от много килограми също имат негативно действие.

За съжаление, няма ранни признаци, защото хрущялът не е снабден с нервни окончания, които да сигнализират чрез болка. Човек усеща проблема, когато той е напреднал. Тогава вече има болка заради засягането на съседните на ставата структури.

Как се диагностицира това състояние?
Преди основно се залагаше на рентгеновата диагностика, но вече и в България извършваме ехографски прегледи на ставите, които дават много ясна картина за състоянието им.
Важно е пациентът да се довери на опитен специалист.

Има ли лечение за остеоартроза?
Лечението е комплексно – чрез нестероидни противовъзпалителни средства, хондропротектори, физиотерапия и рехабилитация.
През последните години медицината се обърна и към природни методи, известни от хилядолетия, които не само имат отличен ефект, но не увреждат други органи и системи – например стомаха.

Аз имам много добър опит с препарата неокс. До сега у нас той присъстваше под формата на олио и крем за външно приложение, но от скоро в аптеките се предлагат и капсули, в които са комбинирани стандартизирани извлеци от 8 билки.
Те имат много добър противовъзпалителен и противоболков ефект, без странични действия. Комбинацията от външното приложение и вътрешният прием на неокс дава най-успешни резултати.


Интервю на Петър Галев с д-р Родина Несторова, ревматолог.

Коментари