Публикация

Антиейджинг медицината ще направи човека безсмъртен?


Жените остаряват по-бързо, но живеят по-дълго, а една от основните причини за стареенето е хормоналният дефицит.
Но сред световните авторитети в антиейджинг медицината има гласове, че не е далеч времето, когато човекът ще стане безсмъртен.

Така д-р Иван Домусчиев, ръководител на програма срещу остаряването в пловдивската клиника “Медикус алфа”, обобщава реалностите в борбата на модерния човек за дълголетие и младост.
Той определя антиейджинг медицината като система от диагностични и лечебни методи, насочена към максимално дълго съхраняване на добрата физическа и психическа форма.
Специализирал е в Германия и в Австрия при световноизвестния ендокринолог проф. Михаел Роден.


Д-р Домусчиев, защо организмът старее?
Според съвременното научно схващане, основната причина за остаряването е появата на хормонални дефицити в човешкия организъм. Вече има изключително сериозни проучвания, че определени хормони са много важен фактор за забавяне на процесите на стареене. С напредването на възрастта техните нива намаляват.

Кои са тези хормони?
Това са дехидроепиандростеронът, мелатонинът, растежният хормон, женските полови хоромони – естроген и гестаген, както и мъжкият тестостерон.
Те участват в много важни жизнени функции на организма и ролята им в процесите на стареене е голяма.

Защо жените остаряват по-бързо?
Първо да уточня, че при всеки човек процесите на стареене са обусловени и от много други фактори – наследственост, начин на живот, среда и т.н. Така че, всичко е строго индивидуално.
Ще дам пример с кастрираните мъже.
При тях още в ранна възраст кожата се набръчква като пергамент. Това се случва, защото тестостеронът и други хормони имат роля в развитието на колагена и еластина. Когато нивата им се понижат, кожата губи своята еластичност и се набръчква.
От друга страна, че жените живеят по-дълго от мъжете.
Причината е в женските полови хормони. Естрогените имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и липидния профил.
Но след като жените навлязат в климактериума и цикълът им спре, леко се повишава смъртността от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, а процесът на стареене като цяло се засилва.
Ако жената не вземе мерки, тя може много бързо да се състари през този период.

Какъв е ефектът от хормонозаместителната терапия при жените по време на менопаузата?
Тя много нашумя и в началото бяха описани големи успехи.
За съжаление обаче проучване в САЩ доказа, че много прецизно трябва да се дозират женските полови хормони. И да се подхожда индивидуално към всяка жена в зависимост от общото й състояние.

С напредването на възрастта и при двата пола се увеличава рискът от хипертония, висок холестерол, отслабват зрението и слухът, появяват се болежки. Как медицината обяснява това?
Като ендокринолог искам да обясня, че при немалко хора, основно при жените, с напредване на възрастта се появява така нареченият хипотиреоидизъм.
Това е ендокринно заболяване, при което намалява производството на хормони на щитовидната жлеза. Най-голямото зло, което може да причини този процес, е повишаването на холестерола. Оттам се увеличава рискът от развитие на атеросклероза – важен фактор за развитието на сърдечно-съдовите заболявания, с всички последици от това.
Това, разбира се, е само един от факторите за тези болести.

Какво е мястото на хормоналната терапия в борбата срещу стареенето и конкретно във вашата програма?
Пак ще кажа, че терапията с хормоните изисква много голямо внимание и преценка – кога и как да се започне, и в какви дози.
Знае се, че самите хормони имат и странични ефекти, когато лечението с тях не се прилага както трябва.
Изключително прецизно трябва да се определи дозировката в съответната възраст и обикновено се предписват в минимални количества.
Например, растежният хормон сега е много модерен в сферата на антиейджинга. Но при предозиране може да предизвика заболяването акромегалия.
Ако се предозира тестостеронът, може да се получи хиперандрогения.
Така че, много внимателно и след нужните изследвания се пристъпва към приемането на хормоните.

Обяснете ролята на растежния хормон в антиейджинг медицината.
Растежният хормон е един от ключовите в човешкия организъм.
Той участва в голям брой процеси и има много важно влияние в развитието на тъканите.
В процеса на остаряване се нарушава развитието на тъканите, както вече посочих с колагена, който обуславя еластичността на кожата.
Растежният хормон помага за поддържането на еластичността на кожата и мускулите. Влияе и на правилното развитие на костната система.

През последните години много се говори за ролята на мелатонина в антиейджинг медицината...
Мелатонинът много нашумя, особено в САЩ.
Това е хормон, свързан с биоритмиката на организма, с цикъла ден-нощ. Той се образува по време на сън, когато няма светлинни източници.
Затова е вредно, а и води до по-бързо остаряване, човек да спи на запалена лампа.
Освен това мелатонинът се използва при смяна на часовите пояси – за преодоляване на часовата разлика.
Биологичните ритми са много важни за нормалното функциониране на човешкия организъм, затова мелатонинът е ценен. С напредването на възрастта обаче неговото образуване намалява.
Затова и по-възрастните хора спят по-малко и имат по-малко нужда от сън.

Какви диагностични методи прилагате във вашата програма?
В нашата клиника започнахме да прилагаме с успех изследване на вариабилността на сърдечния ритъм.
Това е единственият метод, позволяващ да се направи количествена оценка на адаптивните механизми към стреса и състоянието на неволевата, вегетативната нервна система.
Той се използва и за оценка на риска от внезапна сърдечна смърт, миокарден инфаркт и животозастрашаващи аритмии. Както и за преживяемостта на пациентите след прекаран остър миокарден инфаркт.

Кога човек трябва да вземе мерки срещу остаряването? Разбира се, не говорим за козметични, а за здравни, медицински...
Първо да кажа, че медицината срещу остаряването е превантивна.
Тя трябва да започне да се прилага още в детската възраст, а не в зряла или старческа.
Основното в нея е разумният начин на живот. Той включва оптимален хранителен и двигателен режим, избягване на стреса и на вредните навици, релаксация и т.н.
Все пак, нещата са относителни.
Ще дам следния пример: при хора на една и съща възраст някои изглеждат по-млади, други по-стари.
Разликата между хронологичната и биологичната възраст е видима.
Целта на антиейджинг медицината е да се увеличи видимата разлика между двете, биологичната възраст да се „подмлади”.
Това означава процесите да бъдат забавени с всички възможни и разумни средства на съвременната медицина, ако може дори да се стопират.

Много известен учен от „Кембридж” на един от последните конгреси по антиейджинг терапия каза, че в недалечното бъдеше човекът ще стане безсмъртен.
Това все още звучи невероятно, даже като се замислим и страшно. Да, но се говори и всеки един индивид се стреми към това.
Важно е в определен период от живота си да осъзнае, че от него самия зависи много. Наистина много - да остане не само духът му млад, но и максимално дълго да запази и тялото си в добра форма.

 

Интервю на Елена Георгиева

 

Коментари