Публикация

Алкохолът подмладява чернодробните увреждания

Сериозни щети на черния дроб могат да доведат и препаратите за натрупване на мускулна маса, предупреждава д-р Юлия Григорова, гастроентеролог в болница „Лозенец“, София


През последните години хепатопротекторите навлязоха широко в медицинската практика като ценно средство за лечение на чернодробните заболявания. Такива продукти се прилагат успешно и при много исхемични увреждания на черния дроб, настъпили заради лошо оросяване – при сърдечни заболявания, радиационни увреждания, по време и след острата фаза на вирусен хепатит.

Често срещани са случаите на медикаментозно обусловен токсичен хепатит – при хаотична употреба на медикаменти без консултация с лекар или при хормонална терапия, безразборен прием на противозачатъчни средства. Токсичните хепатити могат да протекат дори със задръжка на жлъчка - холестазен синдром, – при което може да се появи пожълтяване. Друг сериозен проблем са хормоните за натрупване на мускулна маса, към които младежите масово залитат. Във фитнеса им предлагат „100% растителни“ хранителни добавки, които също съдържат хормони (макар и растителни), а те увреждат черния дроб. Много от съставките на „Хепасейв“ - и най-вече билката пикрокриза курроа - имат противовъзпалителен ефект и намаляват оксидативният стрес. Т.е. растението действа не само срещу разрушаването на клетките, но и за възстановяването им, което е необходимо след хепатит, отравяния, токсични медикаментозни увреждания. Алкохолният токсичен хепатит, който започва като стеатоза, но постепенно може да премине и в цироза, е една от най-честите причини за чернодробни увреждания, които се влияят добре от „Хепасейв“.

Колкото в по-рана фаза се започне лечението и се включи хепатопротектор, толкова по-успешно е то. Но дори и при настъпила вече чернодробна цироза пак се наблюдава подобрение на функцията на черния дроб. Преустановява се по-нататъшното задълбочаване на фиброзата, възстановяват се мембраните, тъй като много от съставките на препарата ограничават каскадата на възпалението. Така може да се стопира цирозата на етапа, в който тя е все още компенсирана.

Има тенденция на подмладяване при чернодробните увреждания в резултат от злоупотреба с алкохол. Проблемът е социален, разпростира се напоследък дори към юношеската възраст. При острите алкохолни отравяния хепатопротектор може да се даде във висока доза, 1,5 г. Продължителният прием – поне месец, месец и половина – е необходим за възстановителния процес както при острите, така и при хроничните състояния.

При нас обикновено попадат не пациенти с остри алкохолни отравяния, а такива, при които вече са настъпили структурни промени в черния дроб. Установяваме ги с ултразвукова диагностика, с биохимични изследвания на кръвта. Всъщност началните етапи на увредите са безсимптомни. Когато се увреди мембраната на чернодробната клетка, започва некрозата й. И по повишените ензими при кръвни изследвания ние индиректно установяваме, че има разрушаване на чернодробни тъкани.

Омазняването на черния дроб може да не премине в цироза. То може да е причинено от токсични хепатити, да остане като влошен метаболизъм, след вирусен хепатит, но може да е резултат и от редовно преяждане. Също при диабет, както и при други ендокринни заболявания, черният дроб е атакуван от много високи нива на триглицеридите. Т.е. когато е нарушен метаболизмът в организма и в черния дроб в частност, има основа за вътреклетъчно отлагане на мазнини. Когато това продължи дълго, следващата фаза е стеатозен хепатит и тогава вече идва и възпалението в черния дроб. Откакто разполагаме с хепатопротектори, имаме още едно средство, което може да върне стеатозата в по-ранен стадий – а тя е масово разпространена. Не е тежка болест, но показва предразположението на организма към чернодробни заболявания. Като профилактика хепатопротекторите са препоръчителни при приемащите хепатотоксични медикаменти и при хора, редовно употребяващи алкохол. Черният дроб е функционална лаборатория и ако той е в добро състояние, ще е добре целият организъм.

Коментари