Публикация

Мозъкът сигнализира при нарушаване на кръвообращението

Мозъчните инсулти са третата причина за смъртност след сърдечните заболявания и туморите. Те са основен фактор за преждевременно инвалидизиране.
Страната ни е заема едно от челните места по заболеваемост и смъртност от инсулт.

Транзиторната исхемична атака е рисков фактор за инсулт. Преходните нарушения на мозъчното кръвообращение са лечими, ако бъдат открити навреме.

Каква е същността на това състояние, как да бъде разпознато и какво е неговото лечение – отговорите на тези и други въпроси дава проф. Пенко Шотеков, ръководител на Клиниката по неврология в УМБАЛ "Александровската".


Мозъчните инсулти са третата причина за смъртност след сърдечните заболявания и туморите. Те са основен фактор за преждевременно инвалидизиране.
Страната ни е заема едно от челните места по заболеваемост и смъртност от инсулт.

Транзиторната исхемична атака е рисков фактор за инсулт. Преходните нарушения на мозъчното кръвообращение са лечими, ако бъдат открити навреме.

Каква е същността на това състояние, как да бъде разпознато и какво е неговото лечение – отговорите на тези и други въпроси дава проф. Пенко Шотеков, ръководител на Клиниката по неврология в УМБАЛ "Александровската".Проф. Шотеков, защо за България е толкова актуален проблемът за т.нар. преходни нарушения на мозъчното кръвообращение?
Защото това са състояния, които лекарите наричаме транзиторни исхемични атаки и които могат да се лекуват успешно, ако пациентът се обърне навреме към специалист. Но при пасивно поведение рискът от инсулт е много голям. А това е сериозно заболяване с висока смъртност и инвалидност. За съжаление, ние сме на едно от първите места в Европа по заболеваемост от мозъчни инсулти, а в някои години повече хора в България са починали от инсулт, отколкото от инфаркт.

Колко време продължава една транзиторна исхемична атака?
От няколко минути до няколко часа, максимум до едно денонощие. Много е важно да се познават признаците на това заболяване. То възниква обикновено при хора, които имат един или няколко рискови фактора – високо кръвно налягане, дислипидемия (висок холестерол и триглицериди в кръвта), сърдечни заболявания, захарен диабет, употребявали са дълги години алкохол и цигари. Ако такъв пациент почувства внезапна слабост и изтръпване в крака и ръката от едната страна на тялото, както нарушение на говора, на зрението и др. с транзиторен характер, най-вероятно става въпрос за преходно нарушение на мозъчното кръвообращение. Пациентът може да има един или няколко от тези признаци. Има случаи, когато хората се оплакват само от обърканост и кратковременна загуба на паметта.

Как това състояние се различава от инсулта?
По това, че след няколко часа до едно денонощие всички признаци изчезват. Но това е привидно благополучие, защото без сериозно лечение рано или късно се стига до инсулт с всички трайни последици.

Това означава, че ако човек получи описаните оплаквания, трябва спешно да се обърне към лекар!

Точно така е и то по няколко причини. На първо място трябва да се направят изследвания, които да установят има ли инсулт, или става въпрос за транзиторна атака. Понякога поставянето на диагнозата не е лесно, защото в най-ранния стадий инсултите не дават промени в образа при изследване на скенер. Важно изследване в тези случаи е ултразвуковата сонография, която показва състоянието на кръвоносните съдове, хранещи мозъка.

Какво може да се направи в домашни условия, преди да е дошъл лекарят?
Да се измери кръвното налягане и ако е високо, да се вземе съответният медикамент, който по принцип е изписан на пациента. При нормално или ниско кръвно не трябва да се вземат съдоразширяващи лекарства, защото те могат да задълбочат проблема, като причинят още по-слабо насищане на мозъка с кръв. Може да се изпие и таблетка разтворим аспирин, който препятства образуването на тромби в кръвоносните съдове.

А какво е дълготрайното лечение при транзиторните исхемични атаки?
Основно значение има лечението на хипертонията, а в дългосрочен план и на високия холестерол. От другите средства най-достъпен е аспиринът в малки дози всеки ден. За хората със стомашни проблеми има и други препарати, но с по-висока цена. Освен това има много добри лекарства за протекция на мозъка, които подобряват кръвообращението и метаболизма му.

Коментари