Публикация

Хирург от „Софиямед” оперира българче заедно със създателя на микрохирургията в Мюнхен

Родният специалист и световноизвестният лекар, извършил първата трансплантация на ръце в света застанаха рамо до рамо, за да дадат шанс за "нов живот" на малката Ивана.


Един от най-добрите хирурзи на ръка в България, доц. д-р Маргарита Кътева, ръководител на Центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед” и създателят на микрохирургията проф. Едгар Бимер завършиха успешно втория и последен етап от операцията на 8 годишно българче преди броени дни в Мюнхен. Родният специалист и световноизвестният лекар, извършил първата трансплантация на ръце в света застанаха рамо до рамо, за да дадат шанс за "нов живот" на малката Ивана.

Осиновеното момиче страда от рядка вродена малформация на ръката, която бележи живота й от раждането и може би е една от причините за изоставянето на детето от неговите родители. Почти 40% от площта на нейната ръчичка е плътно окосмена. За първата операция на Ивана проф. Бимер пристигна в Университетска болница „Софиямед” в началото на годината, а преди месец доц. Кътева получава покана от него, втората и последна операция на момичето да се извърши в ръководения от професора Център по пластична и естетична хирургия "Каспари“ в Мюнхен, Германия.

„След като в София поставихме т.нар. експандери -с цел да увеличим обема на съседната здрава кожа около проблемното образувание, в Клиниката в Мюнхен просто покрихме частта от ръчичката, от която изрязахме проблемната формация с новата кожа и изцяло заличихме кожния дефект”, коментира доц. Кътева.

„Щастлив съм, че успяхме в съвместен екип с доц.д-р Кътева да завършим успешно започнатата в България в началото на годината оперативна интервенция. За следващата ни съвместна операция аз ще гостувам отново в болница "Софиямед", така че се надявам, да мога да помогна на още български деца с подобни проблеми”, коментира проф. Бимер.

„Изключително важно е пациентите да стигат колкото се може по-бързо до компетентни специалисти, които да им предложат адекватно хирургично лечение при цитираните случаи. Именно затова в началото на месец март в „Софиямед” стартирахме специализиран курс по хирургия на ръка със специалисти от цялата страна.Надявам се, че чрез опита ми в работата с проф. Бимер и проф. Шмитхаймер-най-добрият ученик на другия основател на михрохирургията проф. Милези, ще успеем на национално ниво да предложим най-добрите възможности за лечение на нуждаещите се от нашата помощ пациенти”, уточнява доц. Кътева.

На 22 и 23 май в Русе предстои Национална среща на Дружеството по хирургия на ръка, на което е председател доц. Кътева и в рамките, на която ще бъдат представени интересни медицински случаи от родни и чуждестранни лектори.

Коментари