Публикация

Джинджифилът помага на храносмилателния тракт да работи по-добре

Невзрачният корен има силно възстановително действие и повлиява респираторни заболявания, храносмилателни неразположения, подуване на корема и тежест


Zingiber officinale, исиот, имбир или както го познават повечето хора – джинджифил е растение, на което в последните години се приписват почти чудотворни свойства. Името на джинджифила има санскритски произход, произлиза от „singabera“, което означава „с форма на рог“ – коренът на растението действително има неугледна, роговидна форма с набраздена текстура. Вътрешността му може да е бяла, жълта или червена, а кората е землено кафява. Въпреки невзрачния си вид, коренът има благотворно действие върху човешкия организъм. Богат на:

  • магнезий , който е важен за активността на мозъчните процеси, мускулното съкращение, работата на сърцето, тонуса на кръвоносните съдове, кръвосъсирването и играе основна роля за регулацията на температурата на тялото;
  • калий – необходим за сърдечната функция;
  • манган и минерали, които изграждат устойчивостта на организма към болести;
  • калций – изключително важен за кръвосъсирването, провеждането на нервни импулси, мускулните съкращения и изграждането на костната тъкан в човешкото тяло;
  • фосфор – с основна роля за функционирането на нервната система и мозъка.

Джинджифилът е познат от древността, като още Конфуций го споменава в своите „Аналекти“ като подправка, без която не сяда на масата. Днес коренът се използва и като подправка, и като извлек във вид на чай. Има силен аромат и специфичен пикантен вкус. Освен като екзотична добавка към ястия, се акцентира на силното антиоксидантно му действие и на свойствата, които го правят полезни за човешкото здраве. Още в миналите векове джинджифилът е бил използван като народен

лек срещу подуване на корема,

стомашно-чревни неразположения, запек, гастрит, cтoмaшни язви, нapyшeнo xpaнocмилaнe, cyтpeшнo гaдeнe и бeзбpoй дpyги болежки. Изcлeдвaнe, пyблиĸyвaнo в Eвpoпeйcĸи жypнaл пo гacтpoeнтepoлoгия и xeпaтoлoгия cочи, че джинджифилът участва в свиването на стомашните мускули, като по този начин спомага работата на храносмилателната система. Полезният корен се използва и за лечение на респираторни заболявания - бронхит и пневмония и има силна възстановителна функция. Познато е и антираковото му действие, като повлиява добре превенцията на колоректален карцином. Някои наричат джинджифила - корен-афродизиак, защото повишава потентността и повлиява добре здравето на мъже.

Джинджифилът отдавна е познат на традиционната медицина и се е превърнал в активна съставка на хранителни добавки. Свойството му да регулира храносмилателния тракт, го прави част от препарати, предназначени за успокояване на болки в корема, предотвратяване на чувство на подуване, газове в червата, метеоризъм и неприятни колики.

Специалистите обаче предупреждават, че въпреки полезните си свойства, той може да се превърне и във вреден за човека продукт, ако приемът и дозирането му не са съобразени със здравното състояние на организма на всеки човек. При хора, страдащи от остри колити или язва на дванадесетопръстника, не се препоръчва безразборна консумация и е задължително да бъде направена консултация с лекар.

Коментари

Дима Димитрова
15 апр 2015 15:41

Джинджифилът винаги свързвам с коледните сладки, но наскоро ядох една салата от айсберг с дресинг, в който имаше мед и джинджифил и беше изключително вкусна и ми се стори, че ми подейства освежаващо.

Лара Миланова
15 апр 2015 11:24

Аз си добавям джинджифил към зеления чай за отслабване и прочистване на организма от токсини. Действа!

Аз го добавям в пюре от манго и го правя на шейк с кисело мляко.

Сутрин си правя сок от 1/2 ябълка и парче джинджифил (около 1,5 см). Врътвам го в сокоизтисквачката и го пия на екс. Страхотно е!

Сутрин си правя сок от 1/2 ябълка и парче джинджифил (около 1,5 см). Врътвам го в сокоизтисквачката и го пия на екс. Страхотно е!

Сутрин си правя сок от 1/2 ябълка и парче джинджифил (около 1,5 см). Врътвам го в сокоизтисквачката и го пия на екс. Страхотно е!

Аз го слагам на всичко :) да има!

и в греяното вино също

освен всичко това, придава чуден аромат на меденките :D

Само да добавя, че от джинджифил се отслабва и прочиства:)