Публикация

Проф. Момеков: Наивно е да се вярва, че с хранителни добавки може да се лекува рак!

Председателят на дружеството по научна фармация призова да сме бдителни, когато купуваме препарати от интернет


проф. Георги Момеков

Понякога в медиите попадат бомбастични твърдения за хранителни добавки, твърди се дори, че могат да лекуват рак. Трябва да сме изключително критични към подобна информация, казва за CredoWeb проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. От гледна точка на закона добавките се разглеждат като храни, макар че повечето от тях съдържат растения или извлеци от тях.

Наскоро в жълтите медии се появиха статии, че произвеждана у нас добавка с чесън може да помага при рак. „Онкологичните заболявания са стотици. Това са различни заболявания, няма и не би могло да има едно средство, което да лекува всички видове рак. Нелепо е да очакваме, че там, където се провалят терапии, чието разработване струва милиарди, които са тествани клинично и са анализирани от наши и чужди експерти, може да успее продукт, зад които не стои нищо. Да се твърди, че с чесън ще лекуваме рак, е страшна глупост!“, коментира проф. Момеков.

Разбира се, понякога от растителните препарати излизат страхотни медикаменти. Важно е да има научни доказателства. За разлика от добавките лекарствата са продукти, чиято употреба се разрешава от държавни регулатори след много сериозни клинични изпитания, пояснява фармакологът. При тях много добре се знае какво е съотношението полза – риск, ефективност - безопасност още от предклиничните проучвания. Идеята на добавките е да подпомагат здравия организъм и не може да се твърди, че лекуват. Това нарушава закона.

Проф. Момеков призовава към особена бдителност, когато купуваме в интернет. Наивно е да вярваме, че когато някой твърди, че се е излекувал с нещо, то ще помогне и на нас. За да стигне до пазара едно лекарство, минава през много тежка цедка. Новите молекули се регистрират първо в САЩ, където Агенцията по храните и лекарствата проверява изключително строго всякакви клинични доказателства. Подобна строга проверка не се прави при добавките.

Има растителни вещества, които в лабораторни условия убиват туморни клетки. Но това не ми дава основание да твърдя, че препарат, направен от тях, ще лекува рак. Защо? Защото не знаем как ще действа при хора“, казва проф. Момеков. За него е странно, как скептичният по природа българин прави консултация поне с 20 души, преди да си купи зимни гуми. В същото време обаче той е готов да си купи някакъв препарат с „магически“ ефект от интернет, да го пие и да го дава дори на децата си.

Когато четем неща в интернет, нека бъдем критични. Здравословният начин на живот не означава да се пият витамини и добавки с шепите, а да се избягват крайностите. Може ли с добавки да се компенсират лошите навици? Някои хора сядат да пият концентрати, като преди това вземат препарати, за които са прочели, че пазят черния дроб. Това обаче няма да помогне.

Например 100 г уиски съдържа около 15 грама етилов алкохол. Помислете каква работа трябва да свърши черният дроб, за да метаболизира тези 15 000 мг в сравнение с 50 мг от дадено лекарства, разсъждава фармакологът. Хората четат, че някакво лекарство е хепатотоксично и се плашат, но не се замислят какво си причиняват с алкохола. За нашата култура е характерно, че сме много толерантни към пиенето. С две-три бири на обяд и 50 г концентрат вечерта мнозина смятат, че все още са въздържатели.

Има и още една тънкост, ако приемаме добавки. Някои от тях може да влязат във взаимодействие с лекарства, като намалят или увеличат тяхното действие. Ако пиете статини например, избягвайте грейпфрут и добавки, които съдържат екстракт от този плод или семките му.

При добавките има риск да попаднем на ментета, особено ако купуваме от непроверени сайтове в интернет. В САЩ например са правени анализи на китайски продукти за отслабване. Така става ясно, че в тях не се съдържат само растителни вещества от народни рецепти, а и немалка доза от забранена съставка сибутрамин, която може да бъде опасна. За нея е известно, че има много странични ефекти. Ако искаме да си помогнем с хранителни добавки, най-добре е да пазаруваме от аптеката, където все пак има някакъв контрол на продуктите. 

Коментари