Публикация

10 ПРИЧИНИ ЗА ЗЪБНИ МАЛФОРМАЦИИ ПРИ ДЕЦАТА И КАК ДА ГИ ИЗБЕГНЕМ

Много от ортодонските аномалии биха могли да се избегнат,ако следите за тяхната поява , своевременната им профилактика и лечение.Ранната профилактика и лечение на малформациите е гаранция за успех,за здраво съзъбие и хубава усмивка.


Има вродени малформации и такива ,които се придобиват от вредни навици.Лечението се извършва от зъболекар-ортодонт,но вие може да избегнете ,придобиването им,като спазвате следните правила.

1.НЕ давайте на малкото дете биберон-залъгалка.

2.НЕ хранете детето прекалено дълго със шише с биберон.

3.Следете детето да не задържа храната в устата,а да я гълта.

4.Следете дишането да се извършва през носа ,а не през устата.

5.НЕ позволявайте създаването на вредни навици,като-смучене на пръст,долна устна,предмети и др.

6.Вредни са също-позиционирането на езика между зъбите,подпирането на главата с юмруче,при седене на чина и бюрото и др.

7.Неправилното изговаряне на букви като-л,т,ш,ч,к,г...също може да е причина за неуравновесен мускулен тонус между мускулите на устата и езика-посетете логопед и зъболекар да се установи има ли проблем.

8.Травмата-падане,удряне-може да повреди зародишите на зъбите и да промени броя,формата и позицията им.

9.При преждевременна загуба на временен зъб,посетете незабавно зъболекар за изготвянето на местопазител за постоянния зъб.

10.Провеждайте ранна профилактика и лечение на видните аномалии-например скупчването на зъбите във фронта е сигнал ,че се образува ортодонска аномалия.Има ли дълбока,отворена,обратна захапка във временното съзъбие ,то тя ще се пренесе и в постоянното.Вземете мерки навреме!Лечението може да започне на 5 год.възраст,а при някои малформации и преди това.

РАННОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ОРТОДОНСКИТЕ АНОМАЛИИ,ГАРАНТИРА УСПЕХА МУ.

Правилната захапка,осигурява правилна функция на съзъбието и предотвратява развитието на кариеса и неговите усложнения.Водете Вашите деца поне два пъти годишно на преглед при зъболекар и рано отстранявайте появилите се причини за ортодонски аномалии.БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И УСМИХНАТИ!

Коментари