Публикация

Детско плоскостъпие = Плановалгусно ходило = „Дюстабан“

Ранното стимулиране на босото ходене и физическата активност, помага за правилното развитие на ходилото при децата.


Детското плоскостъпие представлява спадане на надлъжния ходилен свод и отклоняване на петата и цялото ходило навън.

Има няколко причини за детското плоскостъпие, като най-честата е еластичното плоско ходило. Коя обаче е точната, се преценява от детски ортопед. Затова е важно осъществяването на профилактичния ортопедичен преглед на 4 годишна възраст.

При еластичното плоскостъпие няма вродени деформации на ходилото, а само повишена еластичност на съединителната тъкан. Това само по себе си не е заболяване, но предразполага към дефомитети на гръбначен стълб, горни и долни крайници.

Ходилният свод се оформя постепенно с възрастта под действието на мускулите, затова физическата активност и босото ходене имат стимулиращ ефект.

Симптоми – детето се оплаква от болки в ходилата и подбедриците („прасците“), лесна уморяемост. Родителите забелязват изтриване на подметките от вътрешната страна. Най-често обаче в детството плоскостъпието е безсимптомно, като оплакванията започват в млада зряла възраст.

Терапия – насърчава се босото ходене - без обувки и чорапи, когато е възможно. Такъв е подходът до 10-12 год. възраст, т.е. до оформяне на ходилото. Дразненето на кожните рецептори (за температура, натиск, болка) по стъпалната повърхност стимулира мускулите, които от своя страна повдигат ходилния свод. След тази възраст,ако има оплаквания, се препоръчва носене на индивидуални стелки. Ако страданията продължават въпреки предприетите мерки се обсъжда извършването на ортопедични операции за повдигане на свода.

При скъсяване на Ахилесовите сухожилия, което е друга причина за плоскостъпие, се опитва с лечебна физкултура и/или се извършва ранно оперативно удължаване.

Добрите детските обувките трябва да бъдат удобни, топли, сухи и с гъвкава подметка. Големи многоцентрови проучвания показват, че те практически не биха могли да подобрят ходилния свод, но пък твърдите и неудобни обувки могат да забавят естественото оформяне на ходилото. Последното се отнася и за всички ортезни средства, които твърде често се използват в ранна детска възраст – супинатори, стелки.

Коментари