Публикация

Свинският грип – пред какво сме изправени?

Вероятността от избухване на пандемия от свински грип е във фокуса на вниманието на международните здравни организации и на властите в отделните държави.
Правителствата в различни страни предприемат мерки за ограничаване на риска.
Центърът за контрол и превенция на заболяванията към американското правителство публикува на сайта си ключови факти за свинския грип под формата на най-често задавани въпроси за заболяването...


Вероятността от избухване на пандемия от свински грип е във фокуса на вниманието на международните здравни организации и на властите в отделните държави.
Правителствата в различни страни предприемат мерки за ограничаване на риска.
Центърът за контрол и превенция на заболяванията към американското правителство публикува на сайта си ключови факти за свинския грип под формата на най-често задавани въпроси за заболяването.



Какво представлява свинският грип?
Свинският грип е дихателна болест при прасетата, която се причинява от грипен вирус тип А.
При животните заболяването може да се пренася целогодишно и е силно заразно, но рядко води до смъртни случаи. Разпространението е най-голямо през късната пролет и летните месеци. По същото време е неговият пик и сред човешката популация.
Класическият свински грип (H1N1) е изолиран за първи път в организма на прасе през 1930 година.

Колко разновидности на свинския грип съществуват?
Както всички грипни вируси, причинителят на свинския грип претърпява промени – мутации.
Прасетата могат да бъдат заразени както от човешки грипни вируси и от птичи грип. Когато различните грипни щамове „съжителстват” в организма на прасето, свинският вирус може да мутира, като съчетава гени от причинителите на птичия, човешкия и свинския грип.
По този начин през годините са се появили различни разновидности на свинския грип.
Към момента са познати четири вируса от тип А, изолирани от прасета – H1N1, H1N2, H3N2 и H3N1. Регистрираните в последно време случаи на свински грип са от вида H1N1.

Могат ли хората да се заразят от свински грип?
По принцип свинският грип не би трябвало да поразява човешкия организъм. Въпреки това, понякога се регистрират единични случаи на заболяването при хора.
Най-често това се наблюдава при работещи във ферми или деца, които са имали директен контакт с прасета.
Възможно е само един заразен човек да разпространи свински грип сред голяма група от хора. Подобен прецедент е регистриран през 1988 година в американския щат Уинсконсин – тогава вирусът поразява върлуващият в момента свински грип поразява фермер, който предава заразата на лекуващия го персонал.

Колко често се среща свинският грип при хората?
В миналото в САЩ е бил регистриран приблизително по един случай годишно, но от декември 2005 г. до февруари 2009 г. се съобщава за 12 случая на хора, заболели от свински грип.

Как се проявяват симптомите на свинския грип при човека?
Те са подобни на симптомите, които се появяват при нормален грип – треска, висока температура, отпадналост, кашлица, липса на апетит. Някои болни от свински грип се оплакват и от възпалено гърло, обилна секреция от носа, гадене, повръщане и диария.

Може ли човек да се зарази при консумация на свинско месо?
Не! Свинският грип не може да се предава чрез храната, заразяване не може да настъпи при консумация на продукти от свинско месо. Не се налага хората да ги изключват от менюто си, ако месото отговаря на съответните хранителни стандарти.
Термичната обработка при температура от 160 градуса унищожава причинителя на свинския грип, както и всички останали бактерии и вируси.

Как се разпространява свинският грип?
Както всяко вирусно заболяване, свинският грип може да бъде предаден директно от прасе на човек и от човек на прасе. Заразяването от човек на човек става при директен контакт, по въздушно-капков път – чрез кихане или кашляне. Заразата може да боде пренесена и при допир до замърсени с вируса повърхности, особено ако непосредствено след това човек докосне с ръка устата или носа си.

Какво знаем за предаването на свинския грип от човек на човек?
През септември 1988 г. е регистриран случай на 32-годишна бременна жена, хоспитализирана със съмнения за пневмония. Тя умира след 8 дни, като изследванията показват, че смъртта й е причинена от свинския вирус Н1N1.
Четири дни преди да се разболее жената е посетила панаир, в рамките на който се е провеждало изложение на прасета. Някои от тях са били заразени с вируса на свинския грип.

Как се диагностицира свинският грип при хората?
За да бъде открит вирусът на свинския грип, трябва да бъдат взети проби през първите 4 до 5 дни от появата на симптомите. (Това е и периодът, през който е най-вероятно заразеният човек да разпространи болестта.)

Какви медикаменти се прилагат за лечение на свинския грип при хората?
Има четири различни лекарства, които са лицензирани за употреба в САЩ за лечение на грип: амантадин, римантадин, оселтамивир и занамивир.
Повечето свински вируси се повлияват от тях, но в конкретния случай е препоръчително да се прилагат оселтамивир и занамивир.


Коментари