Публикация

РЕЦЕПТИ ОТ ЕПОХАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕТО (Първата половина на XIX век) Втора част

Рецепти против бронхит с корени от джинджифил.


РЕЦЕПТИ ОТ ЕПОХАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕТО

(Първата половина на XIX век)

Втора част

II.Цяр против кел- кожна болест по главата във вид на струпеи

Взема се една малка бучка (един-два грама, колкото царевично зърно) син камък, слага се на тенекийка, или лопатка и се държи на огъня, на искрата, като се обръща сегис-тогис бучката, докато побелее и се опече добре, и докато започне синият камък да се троши така, че отвътре бучката да няма неизпечена (синя) част. След това се стрива изпеченият син камък, за да стане на прах. Слага се в едно шиенце петдесет и един грама зехтин, изсипва се в него праха от изпечения и стрит син камък и се разклаща добре. Оставя се сместа да престои през нощта и сутринта, пак се разклаща. Оставя се утайката да падне на дъното на шишето, а зехтина да плува отгоре, избистрен добре. Премества се избистреният зехтин в друг съд, за да остане в шишето само утайката. Като измиете главата на келевия (болния) със сапун и като я избършете, вземете едно перушинче, потопете го в избистрения зехтин и намажете болната част на главата. Опитайте по-напред дали разтворът причинява големи болки, прибавете още малко зехтин, разбъркайте всичкия зехтин с утайката и оставете пак да се избистри зехтина. Като измиете пак главата със сапун, намажете я с новия избистрен зехтин. На следващия ден, - ще измиете пак главата и ще я намажете. Това намазване и измиване ще стане до три пъти, а след това ще се измива главата само със сапун. До една седмица ще се забележи, че ще почнат да никнат косми по главата, което ще ти покаже, че келътъ е вече унищожен и че болният е вече здрав.

III. Цяр против бронхит ( изморяване, запъхтяване)

Вземи 300 гр.прясно, безсолно масло, 300 гр. мед, 150 гр. корени от джинджифил.

Счукайте корените и ги пресейте през ситото като брашно. Този прах ще смесите с меда и с маслото и ще бъркате, всичко това, докато стане гъсто като манджа. Един час преди ядене - от тази манджа ще ядете на ден по три чаени лъжички- сутрин на гладно и вечер.

IV. Цяр за изкарване на голяма нужда

Вземи сена (foliosennae) стрий листата да станат на прах, объркай след това този прах със ситно счукана захар, за да се подслади праха от семките. Яжте от този прах по една чаена лъжичка, добре препълнена, вечер когато си лягате. Сутринта ще ви изкара по голяма нужда, без да усещате напън или болки.

V. Цяр против ухапване от насекомо

Ухапе ли те насекомо, намокри със студена вода подутото и ще премине болката, или направи компрес с мокра кърпичка.

Коментари

Лара Миланова
15 апр 2015 10:42

Много ви благодаря :))) Почвам да чета :)

Оправих първата публикация, след малко ще оправя и другите две, извинявайте.

Лара Миланова
14 апр 2015 09:39

Не виждам рецептите :)