Публикация

РЕЦЕПТИ ОТ ЕПОХАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕТО (Първата половина на XIX век) Трета част

Тази публикация съдържа няколко различни рецепти, последната е за запушени пикочни пътища с употреба на корени от троскот.


РЕЦЕПТИ ОТ ЕПОХАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕТО

(Първата половина на XIX век)

Трета част

VI. Цяр против болки в стомаха и за прочистването му

Този цяр спомага още да се усили организма, спомага и да се премахне бронхита. Той се приготвя така: В половин литър мляко се слага четвърт килограм свинска мас. Тази смес ще ври на огън, докато изври млякото. След това се сваля от огъня и се прибавя четвърт килограм прясно кравешко масло, четвърт килограм мед и двеста грама какао. Всичко това се бърка добре, докато стане гъсто като манджа. От тази манджа ще вземаш три пъти на ден (сутрин, обед, вечер) по една супена лъжица след ядене, но може да се сложи и в чаша мляко, да се разбърка с лъжица и да се изпие.

VII. Цяр против ударено, посякано и други рани

Вземат се равни части колофониум, черна дъвка и бял тамян. Счукват се ситно на прах, с безсолно кравешко масло и се разбърква. Всичко това се слага в съд на огън и разбърква. След като поври малко, оттегля се съда от огъня и се оставя да поизтине. В съда вече има една черна мас, наречена черен мехлем, който се употребява така: Според големината на раната вземете едно парцалче от лен, намазва се с мехлема и се залепва на раната, която трябва да се покрие от мехлема, а пък това се обвива отгоре с някакво парцалче и се завръзва. На другия ден се развързва и ако е гноясало, се почиства и наново се превързва. Това се повтаря докато заздравее раната добре. Признакът за оздравяване е този, че около раната започва да побелява. Този „черен мехлем” не се употребява за рана от пъпка.

VIII. Цяр против задръстването на пикочния канал и против бъбречна болест

Когато на някой му се задръсти покочният канал, та не може да пикае, или когато някой страда от бъбречна болест, препоръчва се следното лекарство: Вземи 30 гр. корен от тревата - троскот (triticumrepens) и 30 гр. зърна ечемик-сложи го в съд на огън да ври в 1 литър вода до тогава докато може да си пусне сока, и водата да пожълтее. След това прецеди водата в друг съд, налей я в шише, или в друго нещо и пий от тази вода, сутрин на гладно и вечер по една чаша.

Забележка: Коренът на троскота трябва да се изкопае от земята през есента, или през зимата, защото през това време сокът на растенията се намира в корена.

Коментари

Ние благодарим на хората ,които четат тези публикации, защото това е възможност да се разбере какво имаме в музея. Иначе архивите си стоят затворени. Ще намеря време да подготвя и други рецепти. но това ще е другата седмица.

Лара Миланова
16 апр 2015 09:47

Изключително много ви благодаря, надявам се да не съм ви създала главоболия :) Но пък си заслужава тези рецепти да достигнат до колкото се може повече хора

Музеят разполага с Лекарственика на Иван Рилски (поне изследователите мислят така), първата първата медицинска книга, издадена в Букурещ през 1845 г., там има много интересни рецепти, но са на църковнославянски и ще ми трябва известно време да преведа някои от тях и консултирам с фармацевт, за да е адекватен текстът. мисля, че там имаше такива, каквито търсите. Те са още по-любопитни от тези.

Лара Миланова
15 апр 2015 10:53

Изключително полезни статии сте качили, отново благодаря! А нещо за прочистване на организма от токсини, за добро зрение, за главоболие, за здрави зъби и венци може ли да качите. Ако имате разбира се.

Лара Миланова
14 апр 2015 09:39

И тук няма рецепти