Сенната хрема може да бъде облекчена (ВИДЕО)
Roletra (Ролетра)
Roletra (Ролетра)
ОТС продукти
Сенната хрема може да бъде облекчена (ВИДЕО)

Сенната хрема може да бъде облекчена (ВИДЕО)

Как да се справим със зачервените и раздразнени очи, постоянно течащия нос и подпухналото лице, обяснява алергологът д-р Марияна Мандажиева

Влажното пролетно време е рай за страдащите от алергичен ринит (т.нар. сенна хрема), тъй като отлага настъпването на неприятните симптоми като:

  • зачервяване;
  • подпухване на очите;
  • постоянно течащ нос.

Това състояние влошава силно качеството на живот и работоспособността на страдащите от алергичен риноконюнктивит. 

Заболелите се увеличават ежегодно, като до няколко години се очаква всеки втори човек да страда от алергично заболяване.

В последно време се наблюдава промяна и във възрастовата граница. До преди години сенната хрема е била характерна предимно за подрастващите, сега все по-често заболяването започва около 33-годишна възраст. Така че не е пощадена и зрялата възраст. Наблюдава се и втори пик на това заболяване – т.е. алергична хрема, която вече е отшумяла, се появява отново някъде около 33-ата година.

Друга отчетлива тенденция, която алерголозите констатират, е разширяването на поленовия сезон – страданието започва от март и продължава до края на октомври.

Много често сенната хрема протича и с появата на алергична реакция към акарите в домашния прах. 

Тогава страданието става целогодишно и твърде неприятно. Понякога много трудно може да се определи, на какво се дължат симптомите – дали на целогодишно действащи дразнители, каквито са домашните акари, алергените от домашните любимци, или на дълъг сезонен алергичен риноконюнктивит – от февруари, март до октомври. Много често тези симптоми се бъркат с вирусни инфекции, със синузит и тогава консултация с алерголог и съответно кожно-алергично тестване или кръвни тестове са единственото средство, което може да отличи един остро протичащ синузит от целогодишен алергичен ринит.

Възможно е да се намали остротата на симптомите, ако страданието е за кратък период от време – примерно един-два месеца – като се смени мястото, средата, където пациентът живее.

Препоръчително е през юни, когато симптомите са най-силни, пациентите да отидат на море.

Други мерки, които могат да бъдат в помощ на пациентите с алергичен ринит, са:

  • затваряне на прозорците през топлата част на деня,
  • проветряване на помещенията рано сутрин и късно вечер,
  • многократно измиване на носа, устата, лицето, 

за да се намали количеството полепнали алергени по кожата и по лигавиците.

Постижения в терапията на алергичния ринит

Това са рекомбинантните ваксини, но класиката в лечението, съответно и препоръките на Европейската академия по алергология са винаги да се започва с неседативен антихистамин от втора генерация, който няма странични ефекти като сънливост, сухота в устата, замайване. Такъв антихистаминов препарат е „Ролетра“. Той повлиява изключително добре симптомите и подобрява осезаемо качеството на живот на страдащите от алергичен конюнктивит. В моята практика прилагам изключително широко „Ролетра“ поради добрите му характеристики като медикамент и приемливата за пациентите цена. Това е средство, което почти винаги използвам като начало на лечението при един новодиагностициран ринит, защото ефектът му е много добър - както при очните, така и при назалните симптоми. Този препарат има голямо приложение не само при сезонния и целогодишния ринит, но също и при вирусни инфекция, съпроводени с обилна носна секреция, при остра и хронична уртикария, както и при много алергични заболявания с кожна симптоматика и изразен сърбеж.

Мнения