Публикация

Сенната хрема може да бъде облекчена (ВИДЕО)

Сенната хрема може да бъде облекчена (ВИДЕО)

Как да се справим със зачервените и раздразнени очи, постоянно течащия нос и подпухналото лице, обяснява алергологът д-р Марияна Мандажиева


Влажното пролетно време е рай за страдащите от алергичен ринит (т.нар. сенна хрема), тъй като отлага настъпването на неприятните симптоми като:

  • зачервяване;
  • подпухване на очите;
  • постоянно течащ нос.

Това състояние влошава силно качеството на живот и работоспособността на страдащите от алергичен риноконюнктивит. 

Заболелите се увеличават ежегодно, като до няколко години се очаква всеки втори човек да страда от алергично заболяване.

В последно време се наблюдава промяна и във възрастовата граница. До преди години сенната хрема е била характерна предимно за подрастващите, сега все по-често заболяването започва около 33-годишна възраст. Така че не е пощадена и зрялата възраст. Наблюдава се и втори пик на това заболяване – т.е. алергична хрема, която вече е отшумяла, се появява отново някъде около 33-ата година.

Друга отчетлива тенденция, която алерголозите констатират, е разширяването на поленовия сезон – страданието започва от март и продължава до края на октомври.

Много често сенната хрема протича и с появата на алергична реакция към акарите в домашния прах. 

Тогава страданието става целогодишно и твърде неприятно. Понякога много трудно може да се определи, на какво се дължат симптомите – дали на целогодишно действащи дразнители, каквито са домашните акари, алергените от домашните любимци, или на дълъг сезонен алергичен риноконюнктивит – от февруари, март до октомври. Много често тези симптоми се бъркат с вирусни инфекции, със синузит и тогава консултация с алерголог и съответно кожно-алергично тестване или кръвни тестове са единственото средство, което може да отличи един остро протичащ синузит от целогодишен алергичен ринит.

Възможно е да се намали остротата на симптомите, ако страданието е за кратък период от време – примерно един-два месеца – като се смени мястото, средата, където пациентът живее.

Препоръчително е през юни, когато симптомите са най-силни, пациентите да отидат на море.

Други мерки, които могат да бъдат в помощ на пациентите с алергичен ринит, са:

  • затваряне на прозорците през топлата част на деня,
  • проветряване на помещенията рано сутрин и късно вечер,
  • многократно измиване на носа, устата, лицето, 

за да се намали количеството полепнали алергени по кожата и по лигавиците.

Постижения в терапията на алергичния ринит

Това са рекомбинантните ваксини, но класиката в лечението, съответно и препоръките на Европейската академия по алергология са винаги да се започва с неседативен антихистамин от втора генерация, който няма странични ефекти като сънливост, сухота в устата, замайване. Такъв антихистаминов препарат е „Ролетра“. Той повлиява изключително добре симптомите и подобрява осезаемо качеството на живот на страдащите от алергичен конюнктивит. В моята практика прилагам изключително широко „Ролетра“ поради добрите му характеристики като медикамент и приемливата за пациентите цена. Това е средство, което почти винаги използвам като начало на лечението при един новодиагностициран ринит, защото ефектът му е много добър - както при очните, така и при назалните симптоми. Този препарат има голямо приложение не само при сезонния и целогодишния ринит, но също и при вирусни инфекция, съпроводени с обилна носна секреция, при остра и хронична уртикария, както и при много алергични заболявания с кожна симптоматика и изразен сърбеж.

Коментари