Публикация

Симптоми на пролетна умора

Как да разпознаем пролетната астения, кои са характерните й признаци


Пролетната умора идва с чувство на отпадналост и липса на енергия

След многото дъждовни дни, пролетта вече показа и слънчевото си, красиво лице. Навън всичко цъфти, раззеленява се, птички пеят, слънцето грее,живакът в термометрите върви нагоре, а ние, вмето да сме заредени с енергия, сме като пребити. Събуждаме се уморени, отпаднали, сякаш силите ни се изчерпани и нямаме желание за нищо, въпреки, че логиката диктува да бъдем енергични и жизнени, както природата навън. Защо?

С настъпването на пролетта се появява и тя – пролетната астения или, както всички я наричаме – пролетна умора. От пролетна умора страдат предимно жителите на страни, в които при смяна на сезоните се променят температурите и слънчевото греене. Ярко изразена е в Северното полукълбо, където най-силното се усеща от средата на месец март – астрономичното начало на сезона пролет, до края на април.

Думата „астения“ има старогръцки произход и в превод означава „без сила“. Именно намаляването на силите е един от основните симптоми на пролетната умора. Другите нейни прояви, които човек усеща са:

  • Сънливост – дори след достатъчни часове сън, засегнатите от пролетна астения се чувстват непрекъснато недоспали и уморени;
  • Понижено настроение стигащо до депресии, чувство на меланхолия и тъга – това състояние е изследвано и за пръв път описано от южноафриканския психиатър д-р Норман Розентал през 1980г. Розентал провежда сериозни проучвания и въз основа на направените изводи, въвежда термина сезонно афективно разстройство и се фокусира върху психо-физичните промени в организма, които са причинени от смяната на сезоните и влиянието им върху човешкия организъм. Пролетната умора е точно такова сезонно афективно разтройство;
  • Промяна в апетита – някои хора загубват апетит, а други изпитват не прекъснат глад;
  • Разсеяност и общо чувство на слабост - тези симптоми са съпроводени с усещането за липса на енергия, която сякаш е напълно изчерпана;
  • Чести и продължителни главоболия, гадене и световъртеж ;

Когато усетим, че с настъпването на пролетта, настъпват и някои от горепосочените промени и  е добре да не се подчиняваме, а да противодействаме на умората. Трябва да поддържаме енергията (на тялото и духа си, за да можем да бъдем пълноценни, дееспособни през, може би, най-красивия сезон.

Коментари

Дима Димитрова
15 апр 2015 15:39

Видях, че съдържа магнезий и витамин Б, а знам че магнезият се отразява добре при всякаква умора. На мен са ми го препоръчвали при умствено натоварвания. Пролетната умора иска и много движение, колкото повече се движиш толкова по-добре.

Ина  Димитрова
15 апр 2015 13:59

И аз си мислех, че може би е добре да потърся някакво помощно средство за тонус. Откакто смениха времето, нещо не мога да вляза в ритъм.

Здравейте, по принцип лекарите съветват да не се взимат просто някакви витамини, а определени комбинации, които са с доказано действие за конкретен проблем. Амбинор е точно такъв продукт, с оптимално подбрани съставки, които изключително бързо, осезаемо и по естествен механизъм повлияват умората.