Публикация
Работохолиците по-често страдат от стомашен дискомфорт
Амбициозните хора, които се стремят към бързо израстване в службата, не се хранят редовно и това води до стомашни проблеми, подчертава д-р Величка Симова - гастроентеролог в МБАЛ „Тракия”, Стара Загора
Едно от най-разпространените състояния, особено при млади хора, с които като гастроентеролози се срещаме в днешно време, е т. нар. синдром на раздразненото дебело черво. Той включва разнообразна палитра от симптоми:
- запек или диария;
- подуване на
корема;
- газове в червата;
- стомашен дискомфорт;
- тежест в стомаха;
- колики;
- силна стомашна болка.
И всички тези симптоми се дължат на начина на живот, на хранене, на типа нервна система и на психиката. По-рано наричахме това състояние хроничен колит. Но понеже този синдром е функционално заболяване, това ще рече, че ние нямаме морфологичен субстрат, с който да го обективизираме - защото е нарушена моториката на червата и най-вече на дебелото черво.
И какво се прави? Колкото е лесно за диагностициране, толкова е и трудно. Ние като лекари се изправяме пред предизвикателството да докажем този синдром, а то става чрез изследвания по метода на изключване. Когато са много сериозни оплакванията, правим ендоскопски изследвания, кръвни тестове, чрез които доказваме, че няма вътре в самото черво, по самата лигавица причина, поради която пациентът да се чувства така. А като установим, че кръвната картина е нормална и ендоскопските изследвания са негативни, тогава вече спокойно слагаме диагнозата „синдром на раздразненото дебело черво“. Не на всички пациенти се правят изследвания, защото понякога симптомите са много изявени, те нямат нужда и от доказване.
Истината е, че човек малко може да промени по отношение на факторите, които допринасят за появата на това функционално състояние, защото много от тях са независещи от него. Имам предвид професията, околната среда, взаимоотношенията с хората. Може обаче да се промени
начинът на хранене,
защото той е важна част от целия стил на живот, включващ и също умението човек да се разтоварва, да намира спокойствие в други занимания, сред природата и т.н. За нас, като гастроентеролози, храненето е особено важна част от стила на живот. Всеки знае какво е правилното, доброто, но рядко го прави. Става въпрос за трикратното дневно хранене с избягване на мазни, пържени храни, пикантни подправки, да не се яде набързо, между другото. Това са общоизвестни неща, доказани с времето.
Човек трябва да се обърне към себе си и да си зададе някакви норми и да преоцени начина на живот. Но хората са заети да оцеляват. Всеки ден е някакво изпитание. Точно затова страдат хора, които са по-чувствителни, по-податливи на емоции, които искат да се реализират, които са по-амбициозни.
Човек трябва сам да преодолее някои пречки, сам да се пренастрои. На първо място е редовното хранене. Неслучайно е казано – „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, вечерята дай на врага си“.
Човек трябва да се храни бавно, без да се тъпче, да не се пропускат хранения, да се пият течности - вода, чай, айран, сокове, но не газирани напитки.
Друг съвет е хората да се самонаблюдават и да изключат от менюто си храни, които не им понасят. Ако се предприеме изцяло плодово-зеленчукова диета, неминуемо ще се стигне до дискомфорта, за който говорихме. Грубата целулоза причинява газове в червата и оттам нататък вече започват проблемите. Така че най-добре е човек да открие баланса на храни, който е най-подходящи за неговия организъм. Печеното, вареното, задушените храни не образуват газове. Препоръчва се и прием на фибри, които обират газовете.
При оплакванията, характерни за синдрома на раздразненото черво аз препоръчвам билколечение с лайка, мента, жълт кантарион. Пациентите вече са пренаситени от химия и приемат много добре препаратите на билкова основа. Аз имам изключително добри впечатления и опит с препарата „Комфортекс“, който е създаден на базата на древната лечителска традиция Аюрведа и съдържа екстракт от индийски билки, богати на етерични масла и смоли.
Коментари
Мммм, добър повод за празник:)
Днес е сряда, малък петък
Вижте сега аз си харесвам началника и си го искам жив и здрав, така че си ТРЪГВААААААААААМ
Никакво умиране, пролет е, петък е, шефът да му бере грижата!
Умирай бавно 17! В смисъл, че днес е 17-и.
МИ така е ма да ставам много груб...
В оригинала не умираше ли?
Който работи в петък - началникът му се разболява:) АЙДЕ УВООООО
Стресът води до стомашни болки, затова трябва да го даваме по-лежерно с работните и другите начинания :)
Така е, те се хранят нездравословно, често на крак и ядат обикновено полуфабрикати и после защо им се подува корема. Яденето на крак и набързо е вредно