Публикация

Седмица на имунодефицитите с безплатни прегледи в Александровска

Вижте кои са симптомите, че имунната система не функционира правилно


В периода 22-29 април 2015, УМБАЛ „Александровска” традиционно ще бъде част от мероприятията, посветени на Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД), по инициатива на Международната фондация „Джефри Модел”.Имунните дефицити представляват почти 250 от 7000 известни редки заболявания, които засягат 60 милиона души по целия свят. Това са заболявания, при които съществува дефект в някои от звената на имунната система, в следствие на което, тя не функционира правилно. Когато тези дефекти се предават по наследство, имунната недостатъчност се нарича първична или вродена, и бива с различна степен на тежест.

По данни на Националния регистър за имунни дефицити, диагностицираните пациенти с ПИД в България са повече от 200. Миналата година, по време на кампанията, проведена в рамките на Световната седмица на ПИД, бяха открити нови 14 случая – деца и възрастни.

По повод Световната седмица на първичните имунни дефицити, в делничните дни между 22-29 април, граждани, които страдат или имат съмнение за първичен (вроден) имунен дефицит на тях или техните деца, ще бъдат консултирани безплатно и без направления от водещи имунолози и педиатри в:

* Кабинет №8 на ДКЦ «Александровска», от 9.00 до 14.00 ч. Предварително записване и информация на тел. 02/9230 690

*Детска клиника на УМБАЛ «Александровска», от 11.00 до 13.00 ч., за лица под 18 години. Предварително записване и информация на тел. 02/9230 322

Препоръчително е да се консултират хора, при които е проявен някой от следните белези, насочващи за наличие на имунен дефицит:

 • Четири или повече отита в рамките на 1 година
 • Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година
 • Приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект
 • Две или повече пневмонии в рамките на 1 година/ 1 пневмония за година при възрастни
 • Забавено физическо развитие при новородени и малки деца
 • Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
 • Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция
 • Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията
 • Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)
 • Хронична диария с редукция на тегло
 • Повтарящи се вирусни инфекции
 • Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството

Тази година Световната седмица на първичните имунни дефицити протича под мотото „ПРЕВЪРНИ НАДЕЖДАТА В ДЕЙСТВИЕ!”. В световен мащаб инициативата има за цел да обедини пациенти, професионалисти, здравни институции и политици, за повишаване на осведомеността относно ПИД, да насочи общественото внимание към ползата от имунодиагностика, имунотерапия и към осигуряване на пълноценен живот на хората с имунодефицитни заболявания.

Повече за Световната седмица на ПИД тук: www.worldpiweek.org

" }-->

Коментари

Ина Димитрова
16 апр 2015 11:00

Добре е по-често да се говори за симптомите на сериозните проблеми с имунитета, а не само да ни заливат с псевдоинформации от рекламите на разни хранителни добавки.

Лара Миланова
16 апр 2015 10:59

До коя дата може да се запишем за прегледите?