Публикация

Обновена дигитална платформа iCoach помага на пушачите да откажат цигарите

Разработени са и безплатни мобилни приложения, които помагат на хората да оставят пушенето


Много хора напоследък искат да спрат цигарите, но не знаят как точно да направят първата крачка, нито пък как да задържат резултата трайно. Точно тук на помощ идва инициативата на Европейската комисия "Експушачите са неудържими". В рамките на тази програма тръгна дигиталната платформа iCoach, която сега се сдоби с нова подобрена версия. Има и мобилна апликация за Apple и Android. ICoach е създадена на 23 езика и е достъпен за 28 Европейски държави. Платформата е безплатна и лесно може да бъде ползвана от всеки, който е решил да приеме предизвикателството и откаже цигарите.

Всеки, който е решил да откаже цигарите и се регистрира в iCoach, попълва кратък въпросник, който да определи в коя от петте фази от процеса на спиране на тютюнопушенето се намира. Новото в този вариант на платформата е, че са добавени и няколко лични, т. нар. специфични предизвикателствата към всяка отделна фаза, която се определя от степента на тютюнева зависимост. Като пример:

  • „Проследете по колко цигари пушите на ден. Имайте предвид, че може би подценявате своя навик.“ (това се отнася за пушачите във Фаза 2);
  • „Отложете „най-хубавата“ цигара за деня десет пъти с по десет минути, след това продължете да отлагате с по двадесет минути.“ (това се отнася за пушачите във Фаза 3);
  • „Оставете цигарите си в къщи, когато трябва да свършите някоя по-бърза работа навън.“ (това се отнася за пушачите във фаза 4)

Тези допълнителни помощни наставления, които са отправени към потребителите, имат за цел да бъдат малките предизвикателства, които да бъдат изпълнени от отказващите цигарите. След всяко изпълнено предизвикателство се получава окуражаващо съобщение от iCoach и се задава ново, следващо предизвикателство, като по този начин се придобива пълен контрол върху навици на потребителите.

„Нашето изследване върху промяната на различните поведенчески модели ни води до заключението, че ако искаме да се оптимизира нивото на интеракциите в дигиталната платформа, то ще ни е необходимо да преобърнем комуникационните послания по пътя към постигането на по-добрия стил на живот и здраве, като „разбием“ мотивацията на малките стъпки, които да доведат до постигането на целта.“, споделя Стивън Де Пютер, представляващ компанията партньор за изготвянето на новата платформа, BrandNewHealth. „Като пример може да се даде човек, който е във Фаза 1 (това е фазата, в която попадат пушачите, които не възнамеряват да откажат цигарите) и това са 3 % от общо всички регистрирани в iCoach, ако не се използват тези малки предизвикателства, с които да се мотивират тези 3 % да действат. Те трудно могат да преминат в следващата фаза. 

Тази година може да е първата от вашия живот като непушач! Опитайте!

Коментари