Публикация

Въпросник за пациента

Въпросник за пациента

С молба към всички, които някога са влизали в ролята на пациенти на някого, да попълнят настоящата анонимна анкета (http://bgdoktor.info/npi/) Благодаря ви предварително!


УВАЖАЕМИ ПАЦИЕНТИ,

позволете ни да Ви се представим:

Доц. д-р Любима Деспотова-Толева дм, МУ-Пловдив.
йеромонах Йоан (д-р Иван Живков Иванов), докторант към МУ-Пловдив.

Предлагаме Ви електронен анонимен въпросник - основно проучване за духовните потребности и ресурси в съвременната обща медицинска практика, за Вашите потребности от по-топло, човешко отношение, разбиране и подкрепа по време на медицинската консултация и участието Ви при вземане на решение за Вашето лечение. Всеки участник ще има достъп до резултатите от проучването чрез публикуваните материали.

Участието е анонимно, но, ако се интересувате, Вие сте добре дошли да се свържете с нас на електронните адреси или телефони:

телефони

0888 / 225 963
06174 / 29-48

електронни aдреси

desptol@abv.bg
ivan.ivanov70@gmail.com

Коментари

Въпросникът е с цел научно проучване върху духоените потребности и ресурси е общата мрдицинска практика. То е първото по рода си за България. А с комплексното съчетаване на няколко взаимно-допълващи се инструмента за измерване на потребностите на пациента - първото в света. Резултатите ще се публикуват в научни сборници, а тези които са посочили и-мейлите си ще могат да получават конкретна информация.

23 апр 2015 16:28

Опитах се да попълня въпросника, но на първата таблица се обърках и не можах да го довърша. След като се попълни дават ли се някакви резултати?

23 апр 2015 09:49

точно според Майкъл Балинт лекарството "Лекар" е от най-важните в лечението.

22 апр 2015 23:58
Иван Пеев
22 апр 2015 23:58

Разбирам Ива и съм съгласен с нея. Аз не знам, че има лекари, които се интересуват не от духовността на пациента си, ами от самия него и болестите му... Механично се изтръгва диагнозата и се предписват лекарства за симптомите , а не за заболяването ... При това повечето лекари казват:"Тук не е важно какво ще кажете вие /добре поне че се обръщат някои с учтивата форма/, а аз. Имам чувството, че и хуманните лекари са вече ветеринарни!

22 апр 2015 10:09

това обида ли е? За мен е факт. Разбира се, има изключения, но много малко. Не става дума, че не са внимателни и любезни. А за това, че нито един лекар досега не се е интересувал от мен като човек. А аз все си мисля, че органите ми са свързани И с начина ми на живот, И с начина ми на мислене, И с житейските ми проблеми. Присъствала съм на обучение на лични лекари в Балинтови групи (вж. Гугъл при интерес), но реално не съм видяла никъде това, което се преподава и което напр. в Англия е задължителен стандарт поне от 50 години

21 апр 2015 15:36

Ако лекарите се интересуваха изобщо от пациента си като човек, а не само като притежател на диагноза....

21 апр 2015 13:46

съгласна съм с Илонка Иванова, освен това какъв е стимулът на човек да участва, какво ще се случи с отговорите? Ще се промени ли нещо в системата, ще направите публикация ли? Все пак, искате услуга, редно е да поощрите някак участието в "Анкета с около 300 въпроса комбинирани в таблици"

21 апр 2015 13:41
Илонка Иванова
21 апр 2015 13:41

Разбирам и не искам да влизам в спор с вас, но тогава не я наричайте анкета. Нивото на анкетата трябва да е като за дете в 4 клас, за да бъде разбираема за по-голямата част от пациентите. Има си книги за построяването на анкети. Вашето си е въпросник в проучване.

Анкетата включва около 300 въпроса комбинирани в таблици (структуриран въпросник). Просто четете текстовете в колоните най отгоре и ги свързвайте с избраните от Вас елементи (опции) -> (за всяка избрана от Вас опция отмятате квадратче) -> така че да се получат логически изречения, които да описват Вашите предпочитания и нагласи - Вашите потребности и средствата за тяхното задоволяване. Разчитането на таблиците не е по-сложно от решаването на обикновена кръстословица. А една от целите на анкетата е да Ви накара да се замислите над неща, които са ви убягвали до момента както от вниманието Ви, така и от съвестта Ви. Анкетата си е и половин "изповед", макар и анонимна и не е подходяща за хора, които не обичат да ровят из спомените си, търсейки равносметка за своите погрешни решения и действия, които са обусловили едно дългогодишно повишено ниво на стрес, депресивност, психично и духовно страдание, влошаващи взаимоотношенията в семейната и социалната среда влияещи сериозно върху физическото здраве.

17 апр 2015 14:57
Илонка Иванова
17 апр 2015 14:57

Извинете, но анкетата ви е крайно сложна. Изчерпа ми се търпението още на първата таблица. Не е ясно обяснено кое как се попълва. Съжалявам, но няма да получите много отговори...

16 апр 2015 12:00

в ролята си на пациент рядко се чувствам човешко същество, камо ли духовно. Това е дълъг път, който българските лекари трябва да извървят, защото "лекарството "ЛЕКАР" е много съществено за лечението. Например, като отида на преглед при личния лекар, аз изслушвам всичките му неволи с Касата, колегите, пациентите и т.н., а мисля, че би трябвало да е обратното :) При специалистите пък се чувствам точно като приносител на торба органи, които ги интересуват, докато човекът с органите няма никакво значение, той присъства само физически. Отвратително е това отношение, но често срещано