Публикация

Въпросник за пациента

С молба към всички, които някога са влизали в ролята на пациенти на някого, да попълнят настоящата анонимна анкета (http://bgdoktor.info/npi/) Благодаря ви предварително!


УВАЖАЕМИ ПАЦИЕНТИ,

позволете ни да Ви се представим:

Доц. д-р Любима Деспотова-Толева дм, МУ-Пловдив.
йеромонах Йоан (д-р Иван Живков Иванов), докторант към МУ-Пловдив.

Предлагаме Ви електронен анонимен въпросник - основно проучване за духовните потребности и ресурси в съвременната обща медицинска практика, за Вашите потребности от по-топло, човешко отношение, разбиране и подкрепа по време на медицинската консултация и участието Ви при вземане на решение за Вашето лечение. Всеки участник ще има достъп до резултатите от проучването чрез публикуваните материали.

Участието е анонимно, но, ако се интересувате, Вие сте добре дошли да се свържете с нас на електронните адреси или телефони:

телефони

0888 / 225 963
06174 / 29-48

електронни aдреси

desptol@abv.bg
ivan.ivanov70@gmail.com

Обща медицина 12. Колко тревожен или стресир 14. Колко потиснaт унил или депресирaн се чувствa 16. Имa ли нещо сериозно което дa Ви тежи нa сърцето нa душaтa от дълго време и дa 25. Досега получавали ли сте п насърчение от Вашия лекар или които са Ви помагали в миналот 27. Относно сътрудничество на Вие сте: 28. Относно сътрудничество на 8. Понaстоящем се считaм зa че сте прекaрaли до моментa ня че имaте устaновено зaболявaне ТАБЛИЦА 1 По време на медицинс което съответства: → → Биха Колонa А Колонa Б Колонa В имaм потребност: Моля степену

Коментари

Въпросникът е с цел научно проучване върху духоените потребности и ресурси е общата мрдицинска практика. То е първото по рода си за България. А с комплексното съчетаване на няколко взаимно-допълващи се инструмента за измерване на потребностите на пациента - първото в света. Резултатите ще се публикуват в научни сборници, а тези които са посочили и-мейлите си ще могат да получават конкретна информация.

Опитах се да попълня въпросника, но на първата таблица се обърках и не можах да го довърша. След като се попълни дават ли се някакви резултати?

точно според Майкъл Балинт лекарството "Лекар" е от най-важните в лечението.

Иван Пеев
22 апр 2015 23:58

Разбирам Ива и съм съгласен с нея. Аз не знам, че има лекари, които се интересуват не от духовността на пациента си, ами от самия него и болестите му... Механично се изтръгва диагнозата и се предписват лекарства за симптомите , а не за заболяването ... При това повечето лекари казват:"Тук не е важно какво ще кажете вие /добре поне че се обръщат някои с учтивата форма/, а аз. Имам чувството, че и хуманните лекари са вече ветеринарни!

това обида ли е? За мен е факт. Разбира се, има изключения, но много малко. Не става дума, че не са внимателни и любезни. А за това, че нито един лекар досега не се е интересувал от мен като човек. А аз все си мисля, че органите ми са свързани И с начина ми на живот, И с начина ми на мислене, И с житейските ми проблеми. Присъствала съм на обучение на лични лекари в Балинтови групи (вж. Гугъл при интерес), но реално не съм видяла никъде това, което се преподава и което напр. в Англия е задължителен стандарт поне от 50 години

Ако лекарите се интересуваха изобщо от пациента си като човек, а не само като притежател на диагноза....

съгласна съм с Илонка Иванова, освен това какъв е стимулът на човек да участва, какво ще се случи с отговорите? Ще се промени ли нещо в системата, ще направите публикация ли? Все пак, искате услуга, редно е да поощрите някак участието в "Анкета с около 300 въпроса комбинирани в таблици"

Илонка Иванова
21 апр 2015 13:41

Разбирам и не искам да влизам в спор с вас, но тогава не я наричайте анкета. Нивото на анкетата трябва да е като за дете в 4 клас, за да бъде разбираема за по-голямата част от пациентите. Има си книги за построяването на анкети. Вашето си е въпросник в проучване.

Анкетата включва около 300 въпроса комбинирани в таблици (структуриран въпросник). Просто четете текстовете в колоните най отгоре и ги свързвайте с избраните от Вас елементи (опции) -> (за всяка избрана от Вас опция отмятате квадратче) -> така че да се получат логически изречения, които да описват Вашите предпочитания и нагласи - Вашите потребности и средствата за тяхното задоволяване. Разчитането на таблиците не е по-сложно от решаването на обикновена кръстословица. А една от целите на анкетата е да Ви накара да се замислите над неща, които са ви убягвали до момента както от вниманието Ви, така и от съвестта Ви. Анкетата си е и половин "изповед", макар и анонимна и не е подходяща за хора, които не обичат да ровят из спомените си, търсейки равносметка за своите погрешни решения и действия, които са обусловили едно дългогодишно повишено ниво на стрес, депресивност, психично и духовно страдание, влошаващи взаимоотношенията в семейната и социалната среда влияещи сериозно върху физическото здраве.

Илонка Иванова
17 апр 2015 14:57

Извинете, но анкетата ви е крайно сложна. Изчерпа ми се търпението още на първата таблица. Не е ясно обяснено кое как се попълва. Съжалявам, но няма да получите много отговори...

в ролята си на пациент рядко се чувствам човешко същество, камо ли духовно. Това е дълъг път, който българските лекари трябва да извървят, защото "лекарството "ЛЕКАР" е много съществено за лечението. Например, като отида на преглед при личния лекар, аз изслушвам всичките му неволи с Касата, колегите, пациентите и т.н., а мисля, че би трябвало да е обратното :) При специалистите пък се чувствам точно като приносител на торба органи, които ги интересуват, докато човекът с органите няма никакво значение, той присъства само физически. Отвратително е това отношение, но често срещано