Публикация

Съхранявайки стволови клетки в Future Health, съхранявате здравето на вашето семейство

Д-р Емил Филипов е акушер гинеколог с 30 годишен стаж. Главен асистент от 1994 г. в СБАЛАГ "Майчин дом", гр. София . Има над 30 публикации в български издания, предимно за Акушерство и гинекология. Провежда обучение на студенти по медицина, има множество специализации.


Д-р Филипов , факт е, че все повече се говори за стволови клетки . Защо е важно да съхраним?

Стволовите клетки са основен елемент на кръвоносната и имунната система.

Родителите, съхранили стволови клетки при раждането, имат предимството, че при необходимост те се трансплантират незабавно и може да се започне лечението на пациента без изчакване на подходящи донори. Терапевтичните възможности на стволовите клетки от кръвта на пъпната връв и плацентата вече широко се прилагат. Хиляди трансплантации спасяват живот на хора със заболявания на кръвоносната и имунната система, като левкемии, лимфоми (производство на патологични клетки), мозъчна аплазия (невъзможност на мозъка да преструктурира кръвните клетки), анемии, имунна недостатъчност и др. Наскоро Федеративната лекарствена организация на САЩ (FDA) призна кръвта от пъпната връв и костния мозък като равностойни източници на стволови клетки. Постоянните научни изследвания целят употребата на стволови клетки за изграждане на други тъкани, като сърдечна, нервна, за лечение на множество други заболявания или за употребата им в регенеративната медицина.

Какво ново приложение имат стволовите клетки от кръвта на пъпната връв?

Стволовите клетки от кръвта на пъпната връв може да представляват първия материал за изграждането на сърцата на хиляди бебета, които се раждат всяка година с увредени клапи, съобщават от Американската асоциация на кардиолозите на годишното им заседание. Генетичните увреждания на сърцето или проблемите със структурата на сърцето, които се диагностицират при раждането, са най-често срещания вид генетична аномалия. Когато децата се раждат с дисфункция на сърдечните клапи, което не е възможно да се коригира с операция, единственото решение е смяната им с клапи, които произхождат от животни или човешки донорски органи, или чрез изкуствени материали. Тези транспланти могат да спасят живота, но клапите не нарастват, нито променят формата си докато детето расте.

Цялата статия прочетете тук:

http://m.24chasa.bg/Article/c/4714452

Коментари