Публикация

Изследванията за здравна книжка на преференциална цена в МДЛ „ЛИНА”

МДЛ „ЛИНА”


До края на месец юни изследванията за лична здравна книжка ще се извършват на преференциалнa цена от 10 лева във всички филиали на лаборатория „ЛИНА”. Здравната книжка е задължително изискване при постъпване на работа в ресторанти, кафенета и другите обекти, където персоналът има досег с хранителни продукти. Затова тя е и един от основните документи, които сезонните работници в хотелите и заведенията в Слънчев бряг и останалите курортни комплекси трябва да представят на работодателя си. Здравната книжка е задължителна и за служителите в детски градини и ясли, специализираните институции за възрастни, във водоснабдителните съоръжения и други обекти.

„В нея са включени паразитологични и микробиологични изследвания. Първите посочват заразен ли е човек с най-честите видове чревни паразити - протозои, хелминти и ентеробиоза. Микробиологичното изследване открива бактерията салмонела, която се предава с храната, бактерията шигела, която причинява дизентерия, и ентеропатогенни ешерихия коли”, обясняват от „ЛИНА”.

При отиване в лабораторията пациентът трябва да остави лична здравна книжка със снимка и попълнени имена, в която след това ще бъдат вписани резултатите от паразитологичното и микробиологичното изследване. Пациентът сам взима биологичния материал, необходим за изследванията. Стерилният контейнер за пробата и скоч-лентата могат да бъдат открити във филиалите на „ЛИНА”. Повече информация за това как точно трябва да бъде взета пробата може да бъде получена на място в лабораторията или по телефона.

Резултатите излизат в рамките на 48 часа и се попълват в Здравната книжка на пациента, която се подпечатва от специалистите, извършили изследванията. След това пациентът трябва да я завери, като отиде на преглед при личния си лекар.

Въпреки че стандартната цена на изследванията е 15 лева, до края на месец юни те ще се извършват за 10 лева във всички филиали на „ЛИНА” в: Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево, и Средец. Таксата за манипулация е 2 лева.

Коментари