Публикация

Гломерулонефрит


Имунно-възпалително заболяване на бъбреците с недобре изяснени причини и механизми за възникване. Засяга основно съдовите структури на бъбрека.

Проявява се с отоци, високо кръвно налягане и нарушение на бъбречните функции.
Според начина си на възникване и развитие гломерулонефритът се разделя на два основни вида – остър и хроничен.

 Остър гломерулонефрит: От него боледуват най-често децата и юношите, но може да бъде засегната и всяка възраст, като е по-чест при мъжете.

Причини и механизми за възникване на болестта: По правило острият гломерулонефрит се причинява от специфични бактерии (бета-хемолитични стрептококи от група А). Входна врата за инфекцията е носоглътката при остри ангини и фарингити.

Острият гломерулонефрит е с инфекциозно-имуннен механизъм на развитие. Образуваните антитела срещу стрептококите се свързват със специфични съставки на имунната система в кръвта, като се натрупват в гломерулите (сплит от капиляри в коровата част на бъбрека, през които се филтрират кръвните съставки, в резултат на което се образува първичната урина) и предизвикват в тях възпалителни изменения.

Признаците на острия гломерулонефрит обикновено се появяват от 7 до 14 дни след прекарването на стрептококова инфекция на горните дихателни пътища. Болният се оплаква от отоци по крайниците и лицето, високо кръвно налягане и намалено количество на отделяната урина.

Понякога урината се оцветява в червено. Тези оплаквания са съпроводени с отпадналост, безапетитие, жажда, гадене и повръщане, леко покачена температура, тъпа болка в кръстта.

При изследване на урината се открива кръв, белтък, бактерии. Изледването на кръвта показва ускоряване на утайката (т.н.ускорено РУЕ), повишен антистрептолизинов титър (покачени антитела срещу продукти на стрептококовите бактерии) в първите седмици на болестта и нормални или понякога леко повишени азотни продукти в кръвта (креатинин, урея,пикочна киселина и др.).

Протичане и прогноза: Прогнозата на острия гломерулонефрит е добра и обикновено настъпва пълно оздравяване в около 80% от случаите, като в останалите 20% болестта става хронична, което е по-често при възрастните, отколкото при децата.

В малък процент от случаите може да се развие бързо прогресиращ злокачествен гломерулонефрит, а фатален изход от болестта от остра сърдечна слабост, мозъчен оток или остра бъбречна недостатъчност днес са много рядко явление.

Лечение на острият гломерулонефрит: През първите 2-3 седмици се започва с антибактериални вещества (антибиотици, сулфонамиди, химиотерапевтици) за ликвидиране на стрептококовата инфекция.

Според останалите симптоми се добавят и други медикаменти - против високо кръвно налягане, антиалергични, диуретични, противовъзпалителни. Режимът задължително е на легло, а храната трябва да е лека – основно въглехидрати и по-малко белтъчини, ограничение на солта, прием на повече витамини.

Бързопрогресиращ  гломерулонефрит: Това е междинна, злокачествено протичаща форма на дифузния гломерулонефрит между острия и хроничния, която има много бърза еволюция и води до терминална бъбречна недостатъчност.

Хроничен гломерулонефрит: Хроничният гломерулонефрит е двустранно дифузно гломерулно възпаление с неизвестна причина. Представлява група от сходни заболявания с различни морфологични, клинични и функционални промени. Те протичат с няколкко общи клинични прояви, различно проявени при отделните видове хроничен гломерулонефрит. Всички имат бавна, но прогресираща еволюция, водеща до развитието на хронична бъбречна недостатъчност. Боледуват предимно млади хора, по-често мъже.

Причини: Част от случаите са в следствие на неизлекуван остър гломерулонефрит, участие на бактериални и вирусни инфекции, хронични интоксикации, нарушено локално кръвоснабдяване, патологични реакции от ваксинации, серумно лечение и др. Приема се, че основната причина за развитието на хроничния гломерулонефрит е парадоксален имунен отговор на организма към външни и собствени агенти.

Признаци: Клиничната картина при хроничния гломерулонефрит до голяма степен се покрива с признаците на острия - хипертония и отоци, като при някои от формите на заболяването преобладава предимно единият от тях, а при други има смесен вариант. Към тези прояви се прибавят и такива симптоми от общ характер като отпадналост, лесна физическа и умствена умора, безапетитие, жажда, сухота в устата, тежест или тъпа болка в кръста, главоболие, зрителни смущения.

От изследванията на урината се установява полиурия (отделяне на повишено количество урина за 24 часа), олигоурия (обратното - намалено количество на урината), никтурия (неколкократно нощно уриниране), както и повишено количество белтък, еритроцити и др.

Изследването на кръвта на болните от хроничен гломерулонефрит показва намаление на белтъка в кръвта и на различни негови фракции, повишение на съдържанието на липидите, задръжка на натрий и вода, ускоряване на утайката, постепенно покачване на уреята, креатинина, пикочната киселина.

Протичане и прогноза: Протичането е хронично с периоди на изостряния и ремисии, но прогресиращо. Постепенно се стига до развитието на бъбречна недостатъчност.

Диагнозата се поставя по клиничната картина и проведените изследвания, като най-важното от тях за точното установяване на формата на заболяването се явява пункционната бъбречна биопсия и последващото имунохистологично изследване на взетата бъбречна тъкан.

Лечението на хроничния гломерулонефрит се извършва комплексно. Използват се антиагреганти(пречещи на слепването на имунните комплекси и антителата към частите на гломерулите), кортикостероиди(действащи общо противовъзпалително и потискащи имунната система и изработването от нея на съответните антитела срещу бъбречни структури), т.н.имуносупресори (медикамети, потискащи имунните клетки и производството на антитела), антихипертензивни (намаляващи кръвното налягане), диуретични (увеличаващи отделянето на вода в организма).

Храната се съобразява със стадия на заболяването и е обикновено с намалено съдържание на сол (за избягването задръжката на вода ) и на белтъци (за да не се натоварва и дразни имунната система).

Лечението се провежда на легло в специализирани здравни заведения.

Коментари

Анонимен
28 авг 2018 13:01

Има ли алтернативно лечение - билки, хомеопатия, гладуване и др, за да се коригира имунната система и да не вреди на бъбреците?

Анонимен
28 авг 2018 12:59

Има ли алтернативно лечение - билки, хомеопатия, гладуване и др,за да се коригира имунната система и да не вреди на бъбреците?