Публикация

Кога да се оперираме за хемороиди?

Съществува много методи за неоперативно лечение на хемороиди. Много от тези методи са утвърдени с отлични резултати. Възниква въпросът, кога да се оперираме за хемороиди и имат ли място оперативните методи в лечението на хемороидалната болест и кога?


Кога да се оперираме за хемороиди?


Хемороидите са широко разпространено заболяване при мъже и жени в зряла възраст. Хемороидалната тъкан се разполага във вътрешната и външната част на ануса и е нормална човешка тъкан. Тази тъкан изпълнява функция за херметичността на аналния канал и способността ни да се задържаме по голяма нужда .
Обикновено заболяването започва в млада възраст и прогресира бавно с годините, като нормалната хемороидална тъкан се разширява, уголемява и започва да излиза извън аналният канал. Според размера на това излизане /изпадане/ на вътрешната хемороидална тъкан са определени четири степени на хемороидалната болест. Тези стадии се отнасят само за вътрешните хемороиди и не касаят външните хемороиди.

При първа степен вътрешните хемороидите не излизат извън ануса след дефекация. Симптомите са минимални и хората си живеят нормално. След прием на пикантни храни може да има оплаквания, които обикновено отшумяват сами. Обикновено в този стадий не се налага инвазивно лечение и е достатъчно използване на медикаменти при нужда.

При втора степен вътрешните хемороиди излизат навън след дефекация, но се прибират сами в аналният канал. Възможно е да се опипват след дефекация и да затрудняват хигиената. Пациентите в този стадий обикновено сами ограничават приема на люто и пикантни подправки и започват поддържане на анална хигиена с използване на измиване, вместо избърсване. В този стадий е възможно извършването на инвазивни безкръвни процедури от проктолог, при симптоми, които не се повлияват от медикаменти

При трета степен вътрешните хемороиди не се прибират след дефекация сами, и се налага мануална репозиция. Това означава, че пациента сам предприема действия за прибиране на изпадналите хемороидите. Най-често се подпомага с ръка или се налага сядане на твърда повърхност, или лежане за определено време докато се постигне прибиране на хемороидите. В трета степен могат да се прилагат инвазивни безкръвни процедури, като при малка част от пациентите се налага оперативно отстраняване на вътрешните хемороиди.

Последната четвърта степен се лекува оперативно, и чрез оперативно лечение се постигат най-добри резултати. Всъщност при добре извършена операция, доживотно човек се излекува от това заболяване. Пациентите се опитват с други методи за лечение, с намерение за избегнат операция, но това е невъзможно и в даден момент сами се убеждават в това, и желаят да бъдат оперирани. По късно съжаляват, че не са се подложили по-рано на лечение, което може да ги излекува.

Има различни видове операции за хемороиди. Каква операция да се приложи при конкретен пациент с четвърта степен решаваме заедно с пациента , след като са преценени всички ползи и рискове, пояснява Д-р Атанас Матев хирург-проктолог. Прилагам целият арсенал от неоперативни и оперативни техники за лечение на хемороиди и мога да заявя категорично, че хемороидите са лечимо заболяване, като в повечето случаи лечението се извършва чрез безкръвни методи, и само малка част от пациентите се оперират, при това успешно.
Вече 15 години помагам успешно на пациенти с анални заболявания като хемороиди, анални фисури, абсцеси и фистули на ануса и много други анални и ректални заболявания. Често ме посещават пациети от страната и чужбина за второ мнение.
Д-р Атанас Матев гл.ас. е преподавател по хирургия, приема и консултира пациенти в Център за лечение на хемороиди и анални фисури – Стара Загора.

" }-->

Коментари