Публикация

Очни болести


Статистиката сочи, че при половината от хората съществува ограничение на силата на зрението. Освен това много заболявания като диабет, високо кръвно налягане или мигрена влияят върху очите. 

Окото често бива сравнявано с камера. Това сравнение може да бъде от помощ за разбиране на структурата и функциите на окото.

Отвън първо се вижда ирисът, който при всеки човек има различен цвят. Новородените често имат сини очи, но цветът им се променя през първите 12 м. Чрез ириса светлината прониква във вътрешността на зрителния орган като попада върху очната леща.

Тя се свива или се разтегля с помощта на фина апаратура – в зависимост от това дали гледаме надалече или наблизо. По този начин предава по нататък ясна картина към ретината, която облепва очната ябълка отвътре.

Ретината е покрита от тънък слой зрителни клетки, фоторецептори, които биват два вида: колбички и пръчици. Първите виждат в цвят, а вторите - в черно бяло. Не навсякъде върху ретината колбичките и пръчиците са разпределени равномерно.

Но има едно място на най-остро зрение (жълтото петно, макулата) с много колбички и около тях сфери, в които човек вижда слабо. На едно място, сляпото петно, дори въобще не се вижда, там зрителният нерв се разтегля по посока на мозъка, където зрителните впечатления се преработват допълнително.

Очни оплаквания могат да настъпят извън окото или във вътрешността му. Често се изразяват в сърбеж или парене, в сълзящо, червено или сухо око или в чувството за присъствието на чуждо тяло между клепача и конюнктивата или роговицата.


Други, "вътрешни" заболявания са зрителните смущения като двойно виждане до загуба на зрение, болки, налягане във вътрешността на окото или чувството за наличието на чуждо подвижно тяло. 

Освен инфекциите, които могат да настъпят във всички възрастови групи, някои очни заболявания се срещат предимно в детската възраст, докато други, които повече отвеждат към изхабяване или хронични болести на общата система на човешкия организъм, се проявяват при възрастните.

 Независими от възрастта са нараняванията на очите, например при пътни инциденти или ако чуждо тяло попадне в окото при игра или работа.

При деца
При много детски болести като дребна шарка, рубеола, варицела и др. се наблюдава и възпаление на конюнктивата, при сенната хрема - сълзящо око и т.н. При продължителни възпаления на страничните носни кухини очите трябва да бъдат проверявани заради близостта им до носа. Най-често в ранна детска възраст се появява и дефектът кривогледство, което може да бъде лекувано успешно. Редкият, но злокачествен ретинобластом – който се появява в ранна детска възраст, трябва да бъде отстранен възможно най-рано.

При възрастни
Много болести, които увреждат целия организъм, засягат също така и очите. Типична последица от диабета е диабетното увреждане на ретината (ретинопатия). Ретината бива засегната също и при високо кръвно налягане, освен това то предизвиква възникването на глаукома (зелено перде).


При по-напреднала възраст се ограничава еластичността на очната леща. Тя може да се напасва по-трудно за близко и далечно виждане и човек вече се нуждае от очила за четене.


Често вследствие на замъгляването на лещата може да се развие и сиво перде (катаракта). При това възможностите за виждане се влошават и се налага операция за отстраняване на сивото перде.
Друга причина за влошаване на зрението може да бъде свързаната с възрастта макулна дегенерация, една честа и въпреки това малко познато заболяване на ретината, която може да доведе до ослепяване.
Също и при мигрената има ясно проявена очна симптоматика: не са рядкост чувствителност към светлина или светкавици или появата на кръгове пред очите.


Много очни заболявания могат да бъдат лекувани по-добре, ако за всеки посещението при очния лекар веднъж годишно е нещо, което се разбира от само себе си, и не търсим лекаря едва когато започнат оплакванията.

Предпазни мерки

Директният контакт със слънчевите лъчи уврежда очите ни. Възпаление на конюнктивата или роговицата са непосредствени последици, а сивото перде и старческата слепота, причинена от дегенерация на макулата, - дългосрочни. Полезна предпазна мярка могат да бъдат добрите слънчеви очила.

Коментари