Публикация

ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА РАБОТА С ПАЦИЕНТИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ

Наличието на трудности в зачеването и поставянето на диагноза "стерилитет" са травматични събития, както за мъжа, така и за жената в една двойка. Какво се случва в емоционален и междуличностен план и как помага психотерапията, научете в статията.


Стерилитетът е проблем на цялото общество. В България 270 000 двойки във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми.
Наличието на трудности в зачеването и поставянето на диагноза са травматични събития и носят със себе си напрежение, несигурност, тревога. Невъзможността за създаване на поколение се отразява на вътрешния мир на пациента, но и на цялото неговото обкръжение. Тази кризисна ситуация оказва влияние както върху вътрешните преживявания на пациента, така и върху отношенията му със значимите други, най-вече с интимния партньор.
Жените с репродуктивни проблеми преживяват тежко невъзможността да заченат. Това често води до огромно напрежение, потиснато и мрачно настроение и дори апатия. Невъзможността за създаване на потомство удря самочувствието на жената, появявят се мисли за непълноценност- "аз не съм истинска жена" и вина- "аз съм виновна, по-добре да си намери друга". При стерилния мъж мислите са сходни- "аз съм непълноценен, неспособен, безсилен" (Думата „потентност“ означава мощ, способност за действие, вътрешна сила).
Кризата на стерилността е свързана с усещане за провал, загуба,гняв, самообвинения... Често пъти ситуацията се отразява и върху функционирането на интимната двойка- на повърхността изплуват позабравени проблеми, стари рани, отношенията се изострят.
От друга страна, ин витро процедурите изискват време и не винаги първият опит е успешен. Това още веднъж изправя на изпитание силите както на жената, така и на мъжа в двойката. Много пациентки споделят, че за тях всяка нова менструация е смъртоносна за мечтата им да имат дете, а в случаите на спонтанен аборт двойката преживява загубата с цялата тежест на реалния траур.
Всички тези емоции понякога идват твърде много и на човек му се струва непосилно да се справи сам. Индивидуалната психотерапия, както и консултирането на семейната двойка дават добри резултати. Работата на пациента и терапевта е насочена към справяне с чувствата на безпокойство, обърканост, отчаяние, усещането за неизвестност и загуба на контрол.
Психологическата подкрепа спомага за смекчаване на стреса от диагнозата и последващите ин-витро процедури и води до подобряване на цялостното психично функциониране на индивида.
В срещите си с психолог, пациентът е свободен да споделя мислите, чувствата, преживяванията си относно протичането на бъдещата бременност, промените в партньорската двойка и въпросите относно родителстването.

тел. за записвания 02/983 9494; 983 1568, 0885 542 079

Диагностично-консултативен център Асцендент
ул. Бачо Киро 47

Коментари