Публикация

БЛС иска отблокиране на 25 млн. лв. от резерва на НЗОК (ВИДЕО)

Методиката на касата за заплащане на медицинските дейности не е добра, но по-добър вариант за регулация няма


Методиката на НЗОК за заплащане на медицинските дейности не е добър механизъм, защото няма много общо с медицината. За момента обаче по-добър способ за регулация няма”, това каза  председателят на лекарския съюз д-р Цв. Райчинов на организираната от съсловната организация пресконференция. 

На среща с Надзорния съвет на касата, БЛС поиска отблокиране на 25 млн. лв. от резерва на институцията, които да бъдат разпределени за бюджетите на болниците за цялата година. „Така ще се достигнат договорените с Касата 95%, от които болниците в момента получават 92%-93%”, обясни д-р Райчинов. В противен случай БЛС ще оттегли подписите си от споразумението за Методиката и макар актът да няма юридическа стойност, той ще блокира работата и на Касата, и на останалите здравни институции.
„Намаляване на цените на дейности за БЛС е абсолютно неприемливо”, за пореден път припомни д-р Райчинов. „Това ще доведе до увеличаване на обема, а не на качеството на медицинската дейност”, разясни той. „Не бива медицинската дейност да бъде оценявана само по икономически показатели, а най-вече по целесъобразност”, добави д-р Кирил Еленски, зам.-председател на БЛС.
„БЛС се явяват удобно извинение за всички проблеми на здравеопазването, но съсловната организация има най-малката вина – точно обратното”, заяви и д-р Юл. Йорданов, зам.-председател на БЛС. „Ако има извоювани повече пари за здраве, то те са извоювани само благодарение на Лекарския съюз”, категоричен бе д-р Йорданов.
Вижте запис от пресконференцията

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика БЛС Цветан Райчинов Кирил Еленски методика на НЗОК за заплащане Юлиян Йорданов

Коментари

Отпускането на нови средства да стане след: 1. Колко болници реално са необходими в БГ по региони? 2. Лимит на болниците сключващи договор с НЗОК! 3. Остойностяване на лекарския труд като основа за доходите на лекарите, а не поставените ''ИМПЛАНТИ" да формират крайния резултат.