Публикация

Характерът ви е на лицето...и здравето също - I част

Външността, с която ни е надарила природата, не се свежда само до съответствие или несъответствие с текущите стандарти за красота.


Характерът и здравето ни ас изписани на лицето,снимка - © MaryLittleRose

Източник: Мегавселена

 Както изяснява BBC Future, формата, размерите и дори цветът на лицето могат много да разкажат за характера, здравето и сексуалността на човека.

Изглежда, великите философи са се опитвали надничат в дълбините на човешката душа, без да обръщат внимание на смъртната опаковка, но древногръцките мислители са отделяли изключително много внимание на външния вид на човека.

Аристотел и неговите последователи дори са написали трактат за това как външността на човека отразява неговия дух.

„Меките коси означават малодушие, а грубите – храброст“, писали те. Дързостта, според трактата, е намирала отражение в „блестящите, широко отворени очи с тежки, налети с кръв клепачи“, докато широкият нос (като при едрия рогат добитък) е признак за мързел.

Философите не пощадили и хората с чувствени пълни устни, виждайки в тази черта на лицето признак за глупост „като на магаре“, докато на притежателите на тънки устни се приписвала „гордост, присъща на лъвовете“.

Сега ни учат да не съдим за човека по външността. Но макар че здравомислието подсказва, че не бива прекалено да залагаме на „опаковката“, опитвайки се да оценим качествата на човека, психолозите все пак стигат до извода, че дори най-невъзмутимото лице дава ключ към подробностите на характера, състоянието на здравето и нивото на интелект на неговия притежател.

Волевата структура

„Става дума за това, че такива биологични параметри като гените и нивото на хормоните оказват влияние както върху развитието на организма, така и върху формирането на характера“, обяснява изследователят Кармен Лефевър от Нортумбрийския университет в британския Нюкасъл.

Да речем, анатомичната структура на лицевите кости отговаря за това, ще бъде ли лицето сравнително късо по вертикалата и широко, или обратното – удължено и тясно. Както изяснила Лефевър, хората с високо ниво на тестостерон имат по-широки лица, с издадени скули, а характерът им с голяма вероятност ще бъде волеви и понякога дори агресивен.

Става ясно, че взаимовръзката между формата на лицето и доминирането е доста разпространена в природата – тя може да се срещне както в стада на маймуни капуцини (колкото по-широка е муцуната на капуцина, толкова по-голяма е вероятността той да заеме високо положение в груповата йерархия), така и например сред професионалните футболисти.

Като анализирал резултатите от световното първенство по футбол от 2010 година, изследователят Кит Уолкър от Колорадския университет в Боулдър наскоро съобщил, че съотношението между ширината и височината на лицето на футболиста се намира в пряка зависимост както с честотата на фауловете, извършвани от полузащитниците, така и с броя на головете, вкарани от нападателите.

(За да изчислите самостоятелно пропорциите на лицето си, сравнете разстоянието между ушите с разстоянието от горната линия на очите до горната устна. Средностатистическото съотношение между ширината към височината е около 2 единици, докато при 16-ия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн то е било 1,93.)

Съществува дори мнение, че по формата на лицето може да се досетим за истинските мотиви на политиците. В един от експериментите Лефевър привлякла доброволци за оценка на различни психологически характеристики на бившите американски президенти въз основа на техни снимки, и стигнала до извода, че формата на лицето на политика като цяло съответствала на неговите амбиции и темперамент.

Лицето на Джон Кенеди било по-плътно, отколкото например лицето на популярния президент от XIX век Честър Алън Артър. Впрочем подобен анализ на исторически персони вероятно следва да се възприема с известна доста скептицизъм, тъй като за успешна политическа кариера са не по-маловажни такива качества като способност за сътрудничество и висок интелект.

следва - Закръглените бузки като признак за здравословни проблеми

Коментари