Публикация

Над 50% от учителките в София са прегледани в скрининг за рак на гърдата

Пилотният проект се реализира със съдействието на 4 болници


За два месеца от започването на програмата за скрининг на рак на млечната жлеза при столичните учителки над 50% (51.38%) вече са прегледани. Общо в четирите болници са преглед са преминали 3534 жени. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на резултатите от скрининговата програма. 

Изпълнението на пилотния проект започна на 4 февруари и се реализира от Столична община със съдействието на четири лечебни заведения - Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Св. София" ЕАД, Първа МБАЛ ЕАД, Специализираната болница за активно лечение по онкология ЕАД и Военномедицинска академия (ВМА). От страна на бизнеса партньор по програмата е Българският форум на бизнес лидерите, а медийни партньори са БНТ и БНР. 

Програмата е най-големият скринингов проект, реализиран през последните 10 години. Този проект е пилотен и много важно за успеха на програмата е сериозната организация, привличането на най-добрите специалисти и лечебни заведения, за да може резултатите да са гарантирано сигурни, каза Фандъкова. За съжаление при прегледите са открити и случаи с карцином - 19 от прегледаните, което е 0.5%. 

За радост, открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим и това е голямата кауза", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й в България има много добри специалисти и апаратура - в частност в София. Средствата, които са инвестирани по тази програма, си струват, защото човешкият живот няма цена, каза Фандъкова. Резултатите от пилотната програма ще бъдат предоставени на Министерство на здравеопазването. 

В Първа градска болница са прегледани общо 794 лица, открити са 62 доброкачествени образувания и 1 карцином, посочи изпълнителния директор доц. Д-р Светомир Димитров.
В Първа САГБАЛ „Света София“, от преминалите жени през двата месеца са диагностицирани 10 броя с рак на млечната жлеза. На една от тях вече е извършено оперативно лечение в болницата, посочи д-р Костов. Една от най-тежките причини за късното откриване на злокачествените образувания е липсата на навик за профилактични прегледи на населението като цяло, посочи доц. Венцислав Мутафчийски, зам.-шеф на ВМА. В лечебното заведение са прегледани 780 жени. Открити са 298 доброкачествени образувания и 6 карцинома. 

В Столичната болница за активно лечение по онкология са извършени клинични прегледи от лекар специалист и ултразвуково изследване на млечните жлези на 873 жени, направени са 155 мамографии, каза изпълнителният директор д-р Валентин Ангелов. Моделът, който представя скрининговата програмата е положителен и общините трябва да имат все по-голяма роля в бъдеще, за да обхващат собствените си граждани, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Коментари

Мария Иванова
18 апр 2015 14:40

Браво! Страхотна инициатива:)))