Публикация

Лечение на инконтиненция на урината

Инконтиненция на урината - деликатният проблем, за който много хора избягват да говорят


1. Какво представлява инконтиненцията на урина

2. Колко типа инконтиненция различаваме

3. Лечение

4. Усложнения

1. Инконтиненцията на урината представлява неволно и неволево изпускане на урина. Въпреки, че проблема се среща и при двата пола много по-често страдат жените.Този проблем не е неизбежно свързан със стареенето, нито е задължителен при всички раждали жени.

2. Различаваме няколко типа инконтиненция, свързани с различни причини за появата и:

стрес инконтиненция - изпускане на малко количество урина при кихане, кашлица или физическо усилие

свръхактивен пикочен мехур - възникване на внезапен и силен позив за уриниране, който за секунди води до изпускане на урина

преливна инконтиненция - изтичане на урина вследствие на препълване на пикочния мехур

функционална инконтиненция - в случай на деменция, нарушено съзнание и други неврологични причини

смесен тип

3. Лечението е два вида: консервативно и оперативно.

На пазара се намират медикаменти които могат да се прилагат при тези проблеми, но за съжаление те не дават положителен резултат при по-голям процент от случаите. Освен приемането на медикаменти се прилагат упражнения за укрепване на тазовото дъно, електронна стимулация и други физиотерапевтични процедури.

От няколко години съществуват съвременни минимално инвазивни терапевтични процедури - поставяне на слинг, предлагащи сигурен и ефективен начин за лечение на неволното изпускане на урина. Тези нови методи се извършват за кратък период от време и не изискват дълъг престой на пациента в болница. Възстановяването е бързо, като пациента може да се върне към нормален ритъм на живот няколко дни след интервенцията. Този метод на лечение е единственият с доказани дългосрочни клинични резултати като клинично е утвърдена безопасността и ефективността му. 98% от жените, лекувани с този метод не се оплакват от изпускане на урина или имат значително подобрение на симптомите 7 години след лечението. Този период е уточнен, тъй като този метод съществува от толкова време.

Как действа TVT Tension free метода?

Той предотвратява изтичането на урина по начина, по който това прави и вашето тяло - чрез усилване поддържащите структури на уретрата. Нормално, уретрата се поддържа от мускулите на тазовото дъно, като това води до плътно затваряне на канала и и недопуска произволното изтичане на урина. При жените, страдащи от инконтиненция, отслабените мускули и съединителна тъкан на тазовото дъно не могат да поддържат уретрата в нейната нормална позиция. За да се коригира това, урологът, използвайки този нов метод, ще постави под уретрата лента или мрежа, наподобяваща панделка, за да осигури допълнителна упора в тази зона. Това позволява на уретрата да остане затворена когато е нужно и предотвратява неволното изпускане на урина.

Какво може да очакваме по време на процедурата?

Процедурата е кратка, обикновено продължава около 30 мин., като може да бъде извършена с регионална анестезия. Вие ще имате два малки разреза непосредствено в слабинните гънки, като престоят в болница обикновено е един ден.

4. Усложнения: Минимален брой от пациентите проявяват алергия към материала, от който са направени споменатите ленти или мреж

Коментари

Радка  Тачева
28 апр 2015 10:18

Д-р Златев ,имам този проблем след второто раждане и вече доста време ме мъчи .Искам да Ви попитам каква е цената .И работите ли със НЗОК?Благодаря Ви предварително.

Д-р Златев, интересува ме дали този метод е подходящ за скоро родили жени и колко време след раждане може да се направи такава процедура. Сестра ми има проблем с изпускането вече 6 месеца откакто роди.