Публикация

Вътрематочните спирали се свързват с понижен риск от прееклампсия при бременност

Вътрематочните спирали са едни от най-ефективните контрацептивни средства, тъй като са дълготрайни, обратими и имат минимални странични ефекти. Те са два вида - хормонални и медни, с различна продължителност на действие.


Проведени са редица проучвания, изследващи безопасността, нежеланите ефекти и ефективността на спиралите, но малка част от тях обръщат внимание на бременността протичаща след отстраняването им. В две независими проучвания се разглежда рискът от прееклампсия при първа и следваща бременност след употреба на ВМС.

Прееклампсията представлява всяко повишаване на кръвното налягане и появата на белтък в урината, настъпили след двадесетата седмица на бременността при жени, които до този момент са имали нормално кръвно налягане. Оставена без лечение, прееклампсията може да доведе до сериозни, потенциално фатални усложнения както за майката, така и за плода. Прееклампсията може да се появи внезапно или да се развие постепенно.

В първото проучване, проведено в университета в Бостън, изследователите установяват, че рискът от прееклампсия намалява след употребата на спирали при нераждали жени. Този ефект е най-силно изразен година след отстраняването на вътрематочната спирала.

В друго подобно проучване, проведено в Каролинския институт в Швеция, се изследват случаите на прееклампсия след употреба на спирали, но при втора бременност. В изследването участват 2744 жени с прееклампсия през първата бременност и 11 156 жени, които са имали подобен проблем по време на първата си бременност. Установява се, че при жените използвали спирали рискът от прееклампсия по време на втората бременност е много по-нисък. Този защитен ефект е най-отчетлив, ако спиралата е отстранена около 12 месеца преди бременността.

Източник : http://www.2minutemedicine.com/iud-use-associated-with-decreased-risk-of-preeclampsia/

Коментари

Много интересна статия! Благодаря!