Публикация

На какво се дължи пролетната умора

Защо през пролетта ни наляга умора, без енергия, чувстваме се отпаднали и силите на организма ни намаляват?


Причини за пролетната умора

Човешкото тяло откликва на всички промени – вътрешни и външни и така смяната на сезоните се явява един сериозен стресор на организма. С увеличаването на деня и повечето слънчева енергия, като че ли се увеличава енергийната консумация на организма. За да задоволи тази повишени консумация на енергия и за да може да компенсира отслабената през зимата защитна система на организма нашето тяло започва да работи на по-високи обороти. Всичко това води до проява на симптоми като усещане за умора, липса на енергия, разсеяност и понижено настроение – състояние, наричано още пролетна умора.

Според проучванията, основните причинители на пролетната умора и съпътстващите я симптоми са:

  • Хормонален дисбаланс, причинен от излишък слънчева светлина – човешките очи имат рецептори, които възприемат слънчевата светлина и регулират производството на хормона мелатонин. Мелатонинът е хормонът, предизвикващ сънливост и колкото повече светлина получават очите ни, толкова повече мелатонин произвежда тялото ни, което през пролетта води до чувство на сънливост и отпадналост.
  • Намаляването на мелатонин от епофизната жлеза води до увеличаване производството на серотонин, хормонът отговорен за щастието, което промяна е стресираща и води до чувство на умора, докато организма не я преодолее, достигайки хормонален баланс.
  • Също така с увеличаването на деня през пролетния сезон, човешкото тяло реагира с освобождаването на по-големи количества от други хормони, като тестостерон, естрогени и ендорфини.
  • Тъй като времето през пролетта е доста променливо, настъпват резки промени в кръвното налягане и пулсовата честота, което води до допълнително натоварване на сърдечно-съдовата система, особено при по-възрастни и болни хора.

Пролетта е чудесен сезон, а пролетната умора не бива да става причина да не й се радваме. Трябва да се противопоставим на умората с всички средства.

Коментари