Публикация

Когато умората гримира лицата ни


Умората е вторият по честота симптом в света след болката, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Природата й е най-разнообразна – като се започне от чисто физическото изчерпване – тъй наречената нормална умора – и се свърши с психосоциалната, породена от „въртенето на празни обороти”.

Каквато и да е причината, умората има познато лице. Най-безобидната й черта е загубата на апетит, нещо, което може и да зарадва някого.

До умора водят нормалните професионални и семейни дейности, израстването при децата, бременността, изпитите, възрастовите изменения при старите хора, обичайните свръхнатоварвания при спортистите, както и прекараните инфекции и заболявания.

Човек става раздразнителен, не издържа на физически натоварвания, трудно заспива, събужда се изморен, губи интерес към другия пол. При децата се наблюдава проблем с концентрацията в училище. По данни на СЗО всеки втори човек в света изпитва умора поне веднъж годишно.

Въпреки опитите и различните начини за справяне с този проблем резултатите не винаги са задоволителни. Приемът на големи количества кафе, чай, медикаменти за борба с умората, минерали, витамини, антидепресанти и сънотворни води до временно подобряване на състоянието.  

След това човек отново изпада в старото състояние или се чувства още по-зле, поради изчерпването на енергийните запаси на организма или на нежеланите ефекти на тези лекарствени продукти.

Добра фигура, хубава кожа, ведри мисли – всичко това не е въпрос на възрастта, а на нашата кондиция. С подходящ начин на хранене, спортуване, приятелства човек може да премине през годините, чувствайки се способен да се справя с предизвикателствата на всекидневието. Може да постигне това, ако следва съветите на един от известните диетолози и експерти по фитнес д-р Улрих Щрунц.

Продуктът, който без да прави чудеса, участва в метаболитните процеси на организма и възвръща нормалното енергийно състояние, е Sargenor.

Това е оригинален френски продукт, който повлиява психичната умора, улеснява приемането на нова информация и премахва нарушенията в паметта. Ето защо се препоръчва приложението на Sargenor при хора, подложени на екстензивни психически натоварвания, напрежение, изпити.

 Подобрявайки работата на мускулите, Sargenor е предпочитан не само от спортисти, но и при нормални физически усилия, за повишение на собствения тонус. Липсата на взаимодействия с други лекарства и на нежелани ефекти го прави особено подходящ и при възрастни, като подобрява съня им.  

По напълно естествен начин Sargenor ви кара да се чувствате здрави, бодри и силни, способни да се справяте с предизвикателствата на времето, в което живеем.

 Ето и някои простички правила за справяне с умората:

- Продуциране на повече хормони на щастието.

•соматотропин – за гладка кожа и добра мускулатура;

•серотонин – за добро настроение, редуцира усещането за стрес и умора, намалява действието на стрес хормона кортизол.

 За да се чувства тялото добре и да произвежда тези хормони, е препоръчително на всеки 4 часа да се приема малко белтъчна храна, например извара с малко мед, риба без сос, обезмаслени млека и сирена.  

- Приемане на подходящи въглехидрати.

Изследвания, проведени при столетници, показват, че повечето от тях са с по-ниско телесно тегло. Добре е да се консумират повече плодове, зеленчуци, натурални сокове и да се избягва приемът на шоколад, торти, пайове.

Плодовата захар поддържа нивото на кръвната захар стабилно и мазнините могат да бъдат разграждани бързо.

 - Витамините и добрата обмяна на веществата.

Витамините, макар и да не са хранителни вещества, са жизнено необходими за нормалното протичане на множество процеси в организма.

 Витамин С (лимон, киви, шипки) притежава антиинфекциозни и антиоксидантни свойства, участва в процесите на кръвосъсирване, забавя атеросклерозата. Други антиоксиданти са витамин А (полезен за кожата, лигавицата и очите) и витамин Е (с противовъзпалителни свойства).  

Микроелементите също са от съществено значение за организма. Магнезият е солта на вътрешното спокойствие, а селенът (кокосови ядки) предпазва органите, кожата и нервите от остаряване.

- Всеки ден - половин час за движение на чист въздух.

Така ще можете да се концентрирате по-добре. Чрез ежедневното движение тялото образува важни ензими, необходими за изгарянето на мазнините.

 - Открийте отново смеха!  

Оптимизмът е този, който ни поддържа бодри и млади и убива хормоните на стреса.

- Вярвайте в успеха.

Това важи и за домакинята, и за успелите в професията. И още - търсете приятели. Човек се нуждае от признание и подкрепа. Добрите приятелства помагат да се преодолее ежедневният стрес.

 - Почивайте повече.

Независимо дали сте вкъщи или офиса, опитайте да се отпуснете за няколко минути. Затворете очи и се отдайте поне за 5 минути на хубави мисли, помечтайте!

 - Тренирайте паметта си.  

Изследователи на мозъчната дейност при човека са установили, че хората с добра памет са по-малко податливи към депресиите, умората, боледуват по-рядко от Алцхаймер.

 Периодично е добре да се приемат вещества на растителна основа, като подходящи за случаите на умора и стрес са екстракти от боровинка, чесън, мента, комбинирани в подходящи дози с витамин Е и А.

Коментари