Публикация

Акупунктурата отключва лечебната сила на енергията Чи

Интервю с д-р Нина Аначкова, специалист по вътрешни болести и физиотерапия, за лечебните свойства на акупунктурата.


Интервю с д-р Нина Аначкова, специалист по вътрешни болести и физиотерапия, за лечебните свойства на акупунктурата.

Д-р Аначкова, какво представлява акупунктурата?
Това е рефлексогенен метод на лечение - чрез повърхностно въздействие се постига ефект в дълбочина чрез забождане на тънки игли в кожата. Прилага се, за да може тялото да се „балансира” вътрешно, което да доведе до добро здраве.

Болезнено ли е поставянето на иглите?
Възможна е кратка и лека болка само при поставянето, като при вземане на кръв. Иглите са доста тънки, с дебелина от порядъка на косъм, и се поставят повърхностно. Освен това по време на акупунктура тялото ни произвежда естествени обезболяващи вещества, т.нар. ендорфини.

Какви са принципите на това лечение?
Съществува енергия, наречена Чи, която според китайците се поема през белия дроб по време на раждането и циркулира в тялото на човека през специални канали, наречени меридиани. Когато тази енергия е дефицит или не е балансирана, човек започва да се разболява. Акупунктурата помага балансът да се възстанови, като се подпомагат увредени органи и се успокояват хиперактивни органи.

Какво е научното обяснение на акупунктурата?
Проведени са множество научни проучвания, като добре е известно, че акупунктурата стимулира мозъка да освобождава морфиноподобни вещества, наречени ендорфини, които намаляват болката. Акупунктурните канали (т.нар. меридиани) в някои изследвания се ограничават ясно от лимфни и кръвоносни съдове. Проучванията продължават, но и досега не може да се изолира енергията Чи. Едно нещо обаче е сигурно - пациентите на иглотерапия забелязват значително подобрение в здравното си състояние.

Какво лекувате с акупунктура?
В Далечния изток иглотерапията е била използвана най-вече за профилактика, за поддържане на добро здравословно състояние, за обезболяване и анестезия. Най-добри резултати от моята практика се наблюдават при пациенти с артрити, дископатии, дискови хернии, депресии, косопад, псориазис, мигрени, алергии, менструални нарушения, нощно напикаване, астма. Много добре се влияят хора, които искат да намалят теглото си, като терапията потиска апетита, и такива, които искат да спрат цигарите.

Колко процедури са необходими за постигане на резултат?
Според тежестта на заболяването и състоянието на пациента – от 10 до 20 процедури, като всяка трае около 20 минути.

Коментари