Публикация

Гръбначните изкривявания започват най-често в началото на пубертета

Плуване и каране на колело укрепват мускулите на гърба


Интервюто е публикувано във в. "Животът днес", автор Галина Спасова

- Доц. Станчев, и без статистика е видно, че болките в гърба спохождат едва ли не всеки, защо е така?

- Поради простата причина, че човекът е първото изправено животно. При останалите проблемите с гръбначния стълб са изключително редки. По-често се срещат при изкуствено създадените породи. От 72 до 92 на сто от населението на Земята страда от една или друга форма на гръбначни заболявания, които предизвикват болки. Според големите изследователи на биомеханиката на гръбначния стълб фактът, че в природата се среща толкова висок процент на „брак”, тоест на заболявания на тази част от анатомията на човека, говори, че той е в изключително ранен етап на еволюционното си развитие.

- Как да бъде компенсиран този еволюционен недостиг?

- С колкото може повече движение. И ходене, не бързо, не тичане. Нормално ходене с почивки, по възможност каране на колело - за всички възрасти.
- В училище и вкъщи съветваме децата да внимават за стойката си, да не се „прегърбват“.  Естетически ли е всъщност проблемът?

- Изкривяването на гръбначния стълб наистина започва най-често в началото на пубертета, когато настъпват хормонални изменения в детския организъм, започва бързият растеж на костите. Мускулите обаче се развива по-бавно и този дисбаланс в днешно време става още по-изразен като последица от манията по компютрите, социалните мрежи и т.н. Неслучайно този феномен вече се определя като вид зависимост. Започналите като леки изкривявания точно в процеса на бързото израстване е възможно да достигнат значителни размери, да се превърнат в истинска сколиоза - със сериозна деформация както на гръбначния стълб, така и на гръдния кош, с увреди и на вътрешните органи – белия дроб, сърцето, големите кръвоносни съдове. Тя се смята за едно от тежките социалнозначими заболявания, представлява и сериозен финансов проблем.

- Очевидно превенцията трябва да се насочи към подрастващите. В какво се състои тя и кога да започне?

- Ако говорим за изкривяванията в юношеската възраст, те спират с края на растежа на организма. Доскоро се смяташе, че това става на 18-19-годишна възраст, сега говорим вече за около 16-17-годишна възраст. Изкривяванията са много по-чести при девойките (като генетичният фактор е значителен), продължават развитието си по време на бременност. Следващият етап е възрастовият гръбнак и увеличаването на изкривяванията в периода след менопаузата. Кинезитерапевти и физиотерапевти би трябвало да изготвят програми за лечебна физкултура на децата, те да бъдат насочвани към плуване. Но възможностите в София и големите градове са крайно ограничени, а плуването е най-подходящият спорт. Във водата тялото е леко и мускулната сила се развива добре и равномерно. Плуването е комплексният спорт. 

Да се карат ролери също е добре, гребането, карането на колело до известна степен също са препоръчителни. Това е като превенция, особено във възрастта на активния растеж. Децата след осмата-деветата година по всякакъв начин трябва да бъдат стимулирани да упражняват някакъв спорт и ограничавани в престоя пред компютъра. Основен проблем при младите поколения - не само в България, а и в световен мащаб - е наднорменото тегло и затлъстяването, като причината е лошото хранене и минималната физическа активност. 

Колкото повече са килограмите, толкова по-малко и по-слаби са мускулите. Родителите са първите, които забелязват, че на девойките поличката стои на една страна или крачолите на панталоните са с различна дължина. Но това вече са напредналите случаи.  Съветът ми е: събличайте децата и ги наблюдавайте в гръб дали стойката им е добра.

Напомняйте им постоянно - когато се хранят, когато четат, пишат – да са заели правилна стойка. Във всички случаи, в които забележите проблем, обърнете се към специалист. За съжаление нерядко когато питам родителите на деца с напреднала сколиоза защо така късно ни търсят, отговорът е – сега го видяхме. Превенцията е оставена в момента единствено в ръцете на семейните лекари, които не могат да се справят с проблема изцяло. Времето не им стига за профилактични прегледи специално за гръбначния стълб.

" }-->

Коментари

В 20-то ОУ в София, където учи дъщеря ми, от години има добра практика да се кани лекар, който преглежда учениците от първи клас за гръбначни изкривявания и при установяване на такива, се препоръчва изправителна гимнастика. За улеснение на родителите, дори има създадена организация, децата да бъдат водени от определено място в определени дни за въпросната гимнастика. Естествено всеки родител е свободен да предприеме каквото прецени за своето дете, но това е добра първа стъпка към откриване на проблема.Подобно нещо може да се прави във всяко училище, не е сложно, нужно е малко усилие и отношение

Да, ама за да се стигне до реахабилитаторите трябва някой да види че детето има проблем. Онзи ден гледам едно в рейса, навело се над телефона и играе някаква игра, а гръбчето му извито на дъга, отгоре на всичко и с раница огромна.

Тук е мястото на рехабилитаторите.Те могат да покажат упражнения да следят детето ,да проведат измервания .но в България те са забравени .

Дима Димитрова
21 апр 2015 13:34

Едно време в училищата много се следеше за гръбначни изкривявания, жалко че вече не се прави и децата масово са прегърбени.