Публикация

И стъпалата са огледало на здравето


Стъпалата - най-незабележимите части от тялото, се нуждаят от системна грижа.

Защото те, както и ръцете, са огледало на здравето. По стъпалото се намират и  нервни окончания, свързани с важни органи и системи, и масажирането му влияе благоприятно върху целия организъм.

Краката са подложени на редица изпитания: върху тях е съсредоточена цялата тежест на тялото, излагат се на слънце, на студ, на прах...

За да се справят в тези фактори, ходилата се покриват с дебела и груба кожа.

Трябва да е ясно, че красивият им и здрав вид не може да бъде постигнат само с добра хигиена. От време на време са необходими и допълнителни процедури, приложими и в домашни условия.

Кожата на стъпалата е лишена от мастни клетки и по принцип е суха. Ето защо тя се нуждае от постоянна хидратация.

При напукани пети масажът е от изключително значение. В началото той е с продължителност 20 минути (по 10 на всяко стъпало). Ходилата се намазват със зехтин, бадемово масло или с маслени витамини - А и Е. През нощта краката трябва да са обути с чорапи.

Масажът на стъпалата отпуска тялото, подобрява кръвообращението, тонизира, действа антистресово. Най-добре е да се прави вечер преди сън и след душ.

Препоръчително да се прави пилинг на шест седмици, а мъртвите клетки да се отстраняват веднъж на седем дни.

Краката трябва да се обливат със студена вода след всеки душ.

От време на време краката трябва да се държат на високо. Това стимулира кръвообращението и предпазва от разширени вени.

Едно от най-добрите лекарства за кожата на стъпалата са редовните вани. Те не само премахват умората, но и подобряват състоянието на кожата.

Парафиновата терапия също е ефективен метод за хубави пети. При тази процедура се облекчават сковаността и болката. Изстивайки, парафиновото покритие служи като топлопроводник, абсорбира и задържа топлината, което прави по-добро кръвообращение на кожата.

Може да се използва и готов ексфолиант или следната смес: 30 капки етерично масло от лавандула, 125 мл масажно олио, 50 грама едра морска сол. Краката леко се навлажняват и се разтриват от пръстите нагоре към колената. 

За да стъпвате свободно и със самочувствие в сандалите или чехлите, е хубаво да мажете също петите си или с лимонов сок, или с глицерин и розова вода.

 

Маски

С ябълка и прясно мляко:

Нарежете една ябълка на кубчета и я сварете в половин литър прясно мляко. Пасирайте я и прибавете една супена лъжица мед. Нанесете върху ходилата и ги завийте във фолио, а отгоре обуйте чорапи. След час изплакнете с хладка вода.

С мед и лимон:

Към 2 чаени лъжички мед прибавете сока от половин лимон. Нанесете сместа и обвийте с найлон. След два часа измийте с топла вода и намажете с мазен крем.  

С лимон и жълтък:

Смесват се сокът от един лимон, едно шишенце глицерин и един жълтък. Петите се намазват вечер след измиване.

С оцет:

Две парчета памук напоявате с оцет, слагате ги на петите, а отгоре обувате чорапи. Оставете оцетът да действа през нощта. На сутринта изтъркайте петите с пемза, а след това нанесете крем.

С хума и мед:

Към пакетче хума добавете една чаена лъжица мед и разредете с вода до получаване на каша. Вечер намажете петите, покрийте с парченца памук и обуйте чорапи.

Коментари