Публикация

ОПАСНИ ЛИ СА СВЕТКАВИЦИТЕ В ОЧИТЕ?

Оплакването „светкавици” в очите представлява внезапна поява на силна светлина пред окото, главно в периферията на зрението, която трае части от секундата и се повтаря през различни интервали от време


Оплакването „светкавици” в очите обединява проявата на различни видове зрителни феномени и се наблюдава както при очни заболявания, така и като резултат на някои съдови увреждания (хипертонична болест, преходна мозъчна исхемия и др.).

Най-често това оплакване представлява внезапна поява на силна светлина пред окото, главно в периферията на зрението, която трае части от секундата и се повтаря през различни интервали от време. Може да е свързано с резки движения на очите или с промяна на положението на тялото. Този тип „светкавици” в очите се наблюдават при отлепване на стъкловидното тяло (желеподобната субстанция, изпълваща окото), което може да настъпи с напредване на възрастта или в резултат на някои болестни процеси в окото и системни заболявания на организма. В такива случаи се променя структурата на стъкловидното тяло – настъпва дегенерация на съставките му, то се уплътнява, контрахира се (свива се) и дърпа ретината, при което може да се отдели напълно от нея (настъпва отлепване на стъкловидното тяло). Това се наблюдава по-често при хора с късогледство, след операция на перде, след лазерно лечение или при вътреочно възпаление. Светкавиците може да се появяват и при млади хора след очна травма, без предшестващи болестни промени в окото.

Внезапната поява на светкавици, особено придружени с подвижни мътнини пред окото, е тревожен признак, тъй като при тези симптоми в редки случаи може да настъпи и отлепване на ретината, което сериозно застрашава зрението. Необходим е спешен преглед на ретината със специален уред – Goldman(триогледално стъкло) за търсене на патологични изменения в нея.

При наличие на промени в ретината незабавно трябва да се проведе лазерно лечение, което е единствен метод за намаляване на риска от отлепването й, но не може да гарантира напълно излекуването. Лазерното лечение може да се извършва неколкоклатно по преценка на лекуващия лекар, особено при поява на нови оплаквания.

Най-често при отлепване на стъкловидното тяло не се налага лечение и светкавиците постепенно изчезват. Препоръчва се спазване на ограничен двигателен режим за известен период от време (15-20дни), както и да се избягват резки движения на очите.

Друг вид поява на светлинни феномени са зигзагообразните, трептящи, светещи и нарушаващи зрението линии, които се появяват в периферията и се движат към центъра на окото. Те имат различна продължителност – от 5 до 15-20 минути. Най-често предшестват поява на главоболие или мигренозен пристъп. Те не представляват опасност за зрението, но се препоръчва консултация с офталмолог за уточняване на характера им. 

Коментари

Стоянка Пеева
22 апр 2015 16:09

Случвало ми се е да бъда като заслепена, но не знам за това ли става дума. Обикновено при рязко ставане. Казват, че кръвното нещо.