Публикация

Заради лимити в бюджета МБАЛ „Сердика“ спира онкотерапии (ВИДЕО)

.


 Една от големите частни болници в страната МБАЛ Сердика е спряла от 5 април т.н. таргетна терапия, а от 17 април са спрени всички онкотерапии за пациенти. Това съобщи директорът д-р Методи Янков в предаването „ Тази сутрин“ по бТВ. Изявлението му идва на фона на уверенията на НЗОК, че няма сътресения в плащанията за лечение на онкоболните. Заедно с доц. Златица Петрова, директор на Изпълнителната агенция Медицински одит, и председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, той дискутира отново наболялата тема с лимитите на болниците за 2015 г.

 „Новата методика за определяне на бюджетите на болниците нарушава два закона. Законът за здравното осигуряване, който дава право на пациента да избира болница. Нарушава се и Закона за конкуренцията, защото всички болници са изравнени с едни лимити”, посочи д-р Янков.

 Според д-р Цветан Райчинов има грешка в заложения бюджет за онколекарствата за тази година в размер 35 млн. лева. За миналата година са похарчени 205 млн. лева, а за тази са предвидени едва 175 млн. След като проблемът лъснал, от БЛС настояват тези пари да бъдат осигурени.

 Доц. Петрова изрази притеснение относно лимитите на болниците, които влекат след себе си влошено качество на медицинската услуга и недоволство на пациентите. Тя постави въпроса защо само НЗОК трябва да плаща за болници и лекарства. Тя и д-р Методи Янков припомниха идеята на здравното министерство, която всъщност датирала още от създаването на касата, НЗОК да покрива един базисен пакет услуги, а частни здравни фондове да се включват във финансирането на услугата.

Пълното видео от предаването „Тази сутрин“ може да видите тук.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика БЛС НЗОК таргетна терапия Цветан Райчинов Златица Петрова МБАЛ Сердика онкотерапии липса на средства Методи Янков

Коментари