Публикация

Тестът за хранителна непоносимост в МДЛ „Лина”- предпоставка за редукция на наднорменото тегло и овладяване на неприятните симптоми и хронични състояния

Тестът за хранителна непоносимост в МДЛ „Лина”


Отдавна се знае, че консумацията на определени храни може да е причина за голяма част от здравословните проблеми. Към днешна дата това е още по-широко застъпено, тъй като в менюто ни присъства огромно количество ГМО и преработени храни, вместо натурални.

За разлика от хранителната алергия, хранителната нетолерантност не може да доведе до животозастрашаващи състояния. Непоносимостта към храни и хранителната алергия са различни неща и не бива да се бъркат, въпреки че симптомите им в голяма степен се припокриват.

Какво представлява хранителната непоносимост?

Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви под различни форми. Съществува широк обхват от симптоми и хронични състояния и обикновено се развиват с времето. Само част от симптомите на хранителната непоносимост са тежки и повтарящи се и могат да бъдат погрешно изтълкувани, което я превръща в по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумацията на определена храна.
Оплакванията при наличието на хранителна непоносимост често възникват известно време след като храната бъде консумирана и е много трудно да се определи без необходимите изследвания точната храна или храни, които ги причиняват. Някои от тях могат да се дължат на ензимна недостатъчност, а други на имунен отговор. В много случаи хранителната непоносимост е свързана с неправилен имунен отговор на организма към определена храна. За да се установи това, при изследването за хранителна непоносимост се измерва нивото на антителата срещу различни видове храни в кръвта на пациента. Изследването на кръвта за хранителна непоносимост е първата крачка - когато то покаже повишени нива на антитела срещу определена храна, вие трябва да я изключите напълно от своето меню за определен от специалист период от време. След като оплкаванията отзвучат, ще можете отново постепено да започнете да я консумирате. Тези промени в диетата трябва да се правят само и единствено под наблюдението на лекуващия лекар.

Симптомите на хранителна непоносимост могат да бъдат: гадене, запек, диария, подуване на корема, газове, колит, мигренa, главоболие, намалена концентрация на вниманието, променливо настроение, депресия, безпокойство, умора и хиперактивност, ставни болки, мускулна слабост, екземи, обриви, дихателни и сърдечни проблеми и не на последно място - наднормено тегло.

По данни на Световната здравна организация /СЗО/ през последните години наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в най-страшния убиец на XXI век, който ежегодно отнема
близо три милиона живота. В България статистиката също е повече от стряскаща. В нашата страна с наднормено тегло са около два милиона души, а един милион страдат от затлъстяване. С наднормено тегло са и около 200 хиляди деца, като техният брой постоянно нараства.

Защо наднорменото тегло може да бъде следствие от хранителни непоносимости?

Хранителните непоносимости могат да предизвикат безконтролно производство на инсулин. Нивото на кръвната захар се повишава, в кръвните клетки се натрупват мастни киселини, а накрая се превръщат в мастни клетки. Повишеното съдържание на захар в кръвта води и до повишено отделяне на инсулин от панкреаса. Ето защо мазнината, която се пази като резерв в мастните клетки, не може да бъде изгорена от организма. Така тялото не може да освободи достатъчно енергия и автоматично пожелава нова мазнина. Това от своя страна води до остър глад и предизвиква непрекъснато трупане на килограми. Неусвоените хранителни макромолекули и нарастващото с годините натоварване води до нарушаване на функцията на бъбреците да отделят излишната течност. В резултат на това възниква задържането на течностите, което също е причина за наднормено тегло.

Повишената консумация на някои храни може да доведе и до развитие на заболявания различни от хранителна непоносимост и алергия. Вреден за организма може да стане практически всеки хранителен продукт, но в домашни условия той не може да бъде разпознат.

Хранителната непоносимост може да се определи само с помощта на специален тест на основата на анализ на кръвта – тест за непоносимост към храни.

Тестът за непоносимост към храни в МДЛ „ЛИНА” е на новата цена от 200 лeва, вместо 260, и включва изследване за нетолерантност на организма към: овес, пшеница, ориз, царевица, ръж, твърда пшеница, глутен, бадеми, бразилски орех, кашу, чай, орех, краве мляко, пилешко месо, яйца, телешко месо, свинско месо, агнешко месо, смес от морски риби, смес от сладководни риби, смес от морски дарове, риба тон, броколи, зеле, моркови, праз, картофи, целина, краставица, пипер, грейпфрурт, пъпеш, фъстъци, соя, какао, ябълки, касис, маслини, портокал, лимон, ягоди, домати , джинджифил, чесън, гъби, мая и комбинация от различни храни.

Тестът се прави сутрин на гладно и не е необходима предварителна подготовка на пациента. Резултатите са готови в рамките на работния ден.
http://www.lina-bg.com/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B…

Коментари