Публикация

6 продукта в помощ срещу диабета

Храни, които оказват положително влияние при болни от диабет и понижават кръвната захар.

 

Шест храни в борбата срещу диабета

Учените посочват, че половината от пациентите, които отскоро са развили диабет, и тези които са застрашени от него, могат да се излекуват, ако променят диетата си и се движат повече. Съветват хранителните продукти и добавки да се избират основно от гледна точка на ползата им за понижаване на кръвната захар.

Шест продукта, алкохолни напитки и хранителни вещества, които имат значение за борбата с тази нова световна епидемия

Магнезий
Главният микроелемент в организма, който помага за регулирането на най-малко 300 биохимични процеса, включително производството, отделянето и работата на инсулина. Почти 50% от американците не поемат с храната достатъчно количество от този минерал. Няколко изследвания показаха, че жените, които се придържат към диета с висок процент магнезий, понижават с 48% риска да развият диабет! И обратно, недостатъчният прием на магнезий увеличава риска за развитие на болестта с повече от една трета. Засега учените не са установили по какъв начин точно магнезият предотвратява заболяването, но е факт, че именно с помощта на този елемент организмът регулира нивото на захарта в кръвта. Специалистите препоръчват да се приема ежедневно 320 мг магнезий. 

Продукти, богати на магнезий: 
  • половин чаша спанак съдържа 150 мг, 
  • бял фасул - 113 мг, 
  • в 30 г бразилски орехи има 107 мг, 
  • в 100 г печена риба камбала - 90 мг, 
  • в една филия пълнозърнест хляб — 26 мг, 
  • в една супена лъжица фъстъчено масло - 25 мг.

Хром
При диабет тип 2 организмът не може да използва инсулина по правилен начин и именно тук идва на помощ хромът. Над 20 изследвания показаха, че  от 200 до 1000 мг дневно е необходимото количество от този минерал, което може да изиграе положителна роля в понижаването нивото на кръвната захар. Освен това хромът намалява процента на мазнини в организма, особено тези, които са се натрупали около стомаха и други важни органи, и които повишават риска не само от диабет, но и от сърдечносъдови заболявания. 

В една чаша броколи се съдържат 11 мг хром, в парче торта от пшеничено брашно - 4 мг, в 100 г пуешки гърди - 3 мг, в чаша зелен фасул - 2 мг, а в 1 банан - само 1 мг хром.

Пълнозърнест хляб
Пълнозърнестите храни са източник на хром и магнезий. Рискът от диабет при жените, които ядат пълнозърнест хляб е с 22% по-малък, отколкото при тези, които го пренебрегват. Освен това фибрите на тези храни запълват стомаха и утоляват глада. Известно е, че контролът на теглото е един от най-важните етапи на профилактиката. 

Полезно меню: сутрин да се яде овесена каша, на обяд - сандвич с пълнозърнест хляб, а на вечеря - половин чаша кафяв ориз.

Кафе
Има данни, че жените, които пият всеки ден по 1 кафе, намаляват риска да заболеят от диабет тип 2 с 13%, а тези, които изпиват по 2-3 кафета, увеличават риска с 42%. Учените посочват, че не са сигурни в ключовата роля на кофеина за понижаването на нивото на захарта в организма, тъй като са забелязали положителен ефект и при жени, които пият кафе без кофеин.

Канела
Нивото на захарта в кръвта може да се понижи с добавянето на половин чаена лъжичка канела в сутрешното мляко, кафе или чай. Учените са открили, че тази подправка понижава с почти 30% нивото на кръвната захар както при слабите, така и при пълните хора. При това еднакво успешно и в ранния стадий на диабет, и при диабета, провокиран от бременност.

Витамин D

Многобройните наблюдения на учените показват взаимна връзка между дефицита от витамин D и увеличения риск от диабет тип 2. Неотдавна стана ясно, че в организма на хората с ниско съдържание на витамин D в кръвта не само се произвежда по-малко инсулин, но и клетките не реагират на процеса на преработката. Необходимата дневна доза витамин D е 1000 единици.

Коментари

таня иванова
22 апр 2015 16:06

Канелата е страхотна за диабетици!