Публикация

Сливат Александровска и УМБАЛ "Св. Иван Рилски", детската онкохематология минава към ИСУЛ

Сливанията трябва да спестят пари от издръжката на администрациите


Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов потвърди пред журналисти днес, че Министерството на здравеопазването е взело решение за сливане на четири болници. УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ще се слее с Александровска болница , а детската онкохематология.ще мине към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”. Сливанията се правят, за да спестят пари от издръжката на двойно повече администрация. 

По думите на министър Москов не е допустимо в един и същи болничен двор да има десет болнични администрации, всяка от които струва 50-70 хил. месечно. Така вместо за лечение на пациенти, част от парите отивали за заплати на чиновници. "Ако има година, в която държавата и финансовата система изпитват затруднения, тогава целият ресурс, който влиза в болницата, трябва да отива за лечение и за заплати на работещите”, поясни Москов.

Тези сливания няма да останат единствени. В МЗ правят анализ на възможностите за сливане на лечебни заведения в цялата страна. Това бе потвърдено от пресцентъра на ведомството. Днс в. "Стандарт" съобщи, че се предвижда всички психични, кожни и онкологични центрове да се влеят в близките до тях държавни клиники. Промяната е замислена като част от проекта на закона за лечебните заведения. Ръководството на здравното министерство вече било взело решение за закриване на белодробната болница в Радунци.

Коментари