Публикация

Стомашните проблеми се обострят след диета или пост

Правилното захранване след диетичен режим има ключова роля за добрата работа на храносмилането и комфорта в червата


Тежест в корема, болки, къркорене на червата или газове – това са неразположения, които съпътстват ежедневието на мнозина. Тези симптоми са толкова често срещани, че едва ли не се възприемат за нещо нормално. Когато става въпрос за празници, хората приемат, че е съвсем естествено преяждането да бъде съпътствано със съответния стомашен дискомфорт и проблеми в храносмилането.

Внимавайте какво похапвате след пост или диета

Особено трудно е на онези, които са постили или са спазвали разтоварваща диета, тъй като организмът е привикнал на по-малък прием на белтъчини. При тях захранването трябва да стане поетапно, а не рязко, защото това ще създаде огромни проблеми за стомаха. По време на постенето/диетата метаболизмът е бил на друг работен режим, като производството на ензими за разграждане на месните протеини и мазнини е намалено. Храносмилателният тракт е свикнал на друг тип храни, изчистил се е от натрупаните токсини и преминаването към обичайното меню и количества трябва да бъде внимателно, за да се избегне коремния дискомфорт. Ако се премине директно от диета към обилно хранене и тежки храни, рискът за организма е сериозен. Последиците са: чувство на тежест, болки в корема, цялостен стомашен дискомфорт и ужасяващи газове.

Бързото хранене стресира стомаха

Наред с това, съвременният начин на живот предполага високи нива на стрес, нередовно хранене и похапване на бързо. Храненето „на крак“ обаче натоварва стомаха и червата, затруднява храносмилането и причинява чувство на тежест, подуване на корема, неприятно къркорене и газове в червата. Затова е изключително важно да прецизираме не само това, което ядем, но и условията, при които се храним. Доказано е, че 30% от белтъчините и 10% от мазнините, както и почти всички въглехидрати, могат да бъдат „смлени" с помощта на ензимите в слюнката, тоест още в устата. Ето защо е много важно да се храним бавно и спокойно, а храната да се сдъвква добре. По този начин стомахът по-бързо ще усети чувство за ситост, което означава че ще погълнем и по-малко калории.

Билките могат да бъдат от полза

Ако обаче симптомите на стомашен дискомфорт са налице, не бива да оставяме страданията да победят. Вече има богат избор от съвременни препарати на билкова основа, които съчетават няколко полезни действия. Такъв препарат е „Комфортекс”, който съдържа комбинация от няколко натурални стандартизирани билкови извлеци. Той има газогонен и спазмолитичен ефект и изключително благоприятно повлиява храносмилането и жлъчната секреция. Билковата хранителна добавка премахва чувството на тежест в корема, повлиява метеоризма и създава усещане за лекота, подобрявайки храносмилането, като също така помага срещу запек и диария, които са характерен ефект на неправилното хранене. Може да очаквате бърз ефект – след 15 минути коликите и неприятните газове са изчезнали и ще се чувствате по-леко и по-комфортно.

Коментари