Публикация

Дейността на гръбначните хирурзи трябва да е подчинена на единни критерии- решиха от БАСХ

Днес в хотел "Империал" в Пловдив започна първата конференция на Българската асоциация на спиналните хирурзи . В нея взеха участие повече от 90 известни специалисти от България и чужбина.


Вродените и придобити деформации на гръбначния стълб, дегенеративни спинални заболявание и травми на гръбначния стълб са основните проблеми, които ще се дискутират на нея. Гостуващи лектори са известните специалисти проф. Жан Дюбосе - Франция, проф. Даниел Шопен - Франция, проф. Пиер Гиги - Франция, проф. Маниш Гупта – САЩ, проф. Михаил Михайловски - Русия и др.


Една от основните задачи, които си е поставила Асоциацията на спиналните хирурзи в България е изработването на единни критерии за подготовка и дейност на гръбначните хирурзи. Лечението на гръбначните заболявания  е сериозен проблем, каза доцент Стефан Станчев.http://www.credoweb.bg/dots-stefan-stanchev-dm-pro...

Според него пациентите плащат от джоба си скъпи импланти, на които  цена стига до 35 000 лева. Затова освен качествени импланти те трябва да получат и качествено лечение. Доцент д-р Васил Караколев обясни, че такава е системата за развитие в целия свят и няма случай, студент завършил медицина да е станал веднага водещ хирург.


Целта на асоциацията е  да обедини интересите на специалистите в областта, да насърчава обучението и повишаването на квалификацията и научната работа на медицинските специалисти, като и да съдейства за обмена на професионален опит между тях, както на местно, така и на международно ниво. 

Конференцията ще продължи до 25 април. 

Коментари