Публикация

Лекарство против болка

Разнообразието от медикаменти срещу болка е голямо. Видът на медикамента, лекарствената форма, начинът на приложение, възможните комбинации - научи повече, за да се справиш успешно с болката.


Медикаментът и начинът на прилагане зависят от вида болка и от причината, довела до нeя. Например, при хронична болка е най-добре да се използват медикаменти, които доставят постоянна доза от лекарствената субстанция за продължителен период от време – трансдермални пластири, които доставят субстанцията през кожата или таблетки с удължено освобождаване.

От друга страна, за „пробивна“ болка е по-добре да се приемат медикаменти, които освобождават веднага активната субстанция, но тя остава в човешкото тяло за кратко време.

При слаба до умерена болка

НЕопиодни аналгетици: например, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – използвани най-често от тази група са аспирин и ибупрофен. Повечето неопиоидни аналгетици можете да закупите директно от аптеката, тъй като не се нуждаете от рецепта. За други обаче, се нуждаете от такава. Преди да изберете неопиоиден аналгетик е необходимо да се консултирате с Вашия лекар. НСПВС могат да забавят скоростта на съсирване на кръвта и това би довело до проблеми, ако Ви предстоят хирургични манипулации. Освен това НСПВС могат да променят (засилят или отслабят) ефекта на други медикаменти, които е възможно да приемате в този момент.

За умерена до силна болка

Опиоидни аналгетици: морфин, фентанил, оксикодон, хидоморфон и кодеин. За този тип лекарствени средства се нуждаете от специална рецептурна бланка (жълта или зелена). Те могат да се прилагат едновременно с НЕопиодини аналгетици. Такава комбинация ще има по-добър обезболяващ ефект.

За „пробивна болка“

Опиоидни аналгетици с бързо начало на действието: бързо действащ морфин, бързо действащ оксикодон, фентанил таблетки за смучене (тези таблетки не се гълтат, разтварят се в устната кухина, НЕ са налични в България). И за този вид лекарства се нуждаете от специална рецептурна бланка. Често опиоидните аналгетици с бързо начало на действието за „пробивна“ болка се прилагат едновременно с опиоиди със забавено освобождаване, които се предписват за хронична болка.

При болка, определяна като „изтръпване“

Антидепресанти: амитриптилин, нортриптилин, дезипрамин. Нуждаете се от рецепта, за да закупите тези лекарства. Антидепресантите се използват за контрол на определени видове болка. Ако приемате такива, това не означава, че сте депресирани или имате ментално заболяване.

Антиконвулсивни: карбамазепин, габапентин, фенитоин. Нуждаете се от рецепта, за да закупите тези лекарства. Независимо от името си, антиконвулсивните медикаменти не се използват само при конвулсии (припадъци), а също и при някои видове болка, като например болка, определяна като „изтръпване“.   

При болка, причинена от оток или натиск

Стероиди: преднизон, дексаметазон. Тези лекарства се отпускат с рецепта. Такъв тип медикаменти всъщност водят до намаляване на отока, предизвикващ натиск и съответно болка.

                                                         

   

По какъв начин действат лекарствата за болка

Част от хората считат, че когато имат нетърпима болка, се нуждаят от инжектиране на бърза, мощна доза обезболяващи медикаменти. В действителност обаче, за облекчаване на ракова болка рядко се предписват бързо действащи дози. Има много други пътища, чрез които се приемат пълноценно обезболяващи медикаменти.

Орален – това означава,че лекарството се приема през устата чрез поглъщане или чрез разтваряне в устната кухина. Лекарството се дава като течност, таблетка, капсула или т.н.трансмукозна форма (разтваря се чрез смучене в устата и се абсорбира директно от лигавицата).

Трансдермални пластири – прозрачна/с телесен цвят превръзка, която се залепва като пластир върху кожата. Лекарството се усвоява постепенно през кожата в продължение на 2-3 дни.Тази форма е много подходяща, когато страдате от пристъпи на гадене и повръщане.

Ректални супозитории – лекарството се разтваря в ректума (правото черво) и се абсорбира в тялото.

Инжекционен път:

  •   - Подкожна инжекция (SC) – лекарството се поставя само под кожата чрез използване на малка, подкожна игла;
  •   - Интравенозна инжекция (IV)– лекарството се доставя директно във вената чрез игла, порт или катетър (абокат);
  •   - Интратекална и епидурална инжекция – лекарството се поставя в течността около гръбначния мозък (интратекална) или в пространството около гръбначния мозък (епидурална).

Помпа или т.н. аналгезия, контролирана от пациента (перфузор) –

чрез този метод можете да контролирате през цялото време количеството обезболяващо лекарство, което приемате. Когато се нуждаете от облекчаване на болката, чрез натискане на бутон получавате зададена доза обезболяващ медикамент от компютъризирана помпа (помпата внимателно контролира колко можете да получите за определен период от време, така че не можете да получите твърде голяма доза). Обезболяващият медикамент се доставя във вената (интравенозно), под кожата (подкожно) или в областта около гръбначния стълб.

Какви странични ефекти могат да се проявят след прием на обезболяващи медикаменти

Всеки тип обезболяващ медикамент има свои странични ефекти, дори тези, които можете да закупите без рецепта. Някои от тях, като аспирин или ибупрофен (и други от същата група) предизвикват дразнене на стомаха или кървене. Те трябва да се приемат по време на хранене.

Много странични ефекти на опиоидните аналгетици могат да бъдат избегнати. Запекът например, може да бъде контролиран. Много лекари изготвят план за превенция на запека, едновременно с началото на лечението с опиоидни аналгетици. Страничните ефекти на някои меки опиоди като гадене, сърбежи, сънливост често отшумяват няколко дни след началото на лечението, след като Вашето тяло се адаптира към медикамента.

Съобщете на Вашия лекар или медицинска сестра, ако се оплаквате от каквито и да било странични ефекти на медикаментите, които приемате.

Рядко се наблюдават много сериозни странични ефекти. Възможно е да се появят в първите няколко часа след началото на лечението. Такива са затруднения с дишането, виене на свят, обриви. Ако имате някой от тях, обадете се веднагана Вашия лекар. Ако приемате успокоителни (седативи или транквиланти), ако употребявате алкохол или таблетки за сън, рискувате да се проявят сериозни странични ефекти при едновременна употреба с опиоди. Уведомете Вашия лекар за тези обстоятелства преди началото на лечението с опиоиди.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – по принцип не следва да приемате аспирин, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни средства, докато провеждате химиотерапия. Консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете каквото и да било средство за облекчаване на болката, което не Ви е предписано от него.

Приемането на два опиоидни медикамента означава ли, че могат да се проявят повече странични ефекти

Това по принцип не води до подобни проблеми. На практика, медикаментите с удължено освобождаване и тези с бързо действие се приемат едновременно, така рискът от странични ефекти е по-малък. Повечето пациенти се оплакват от„пробивна“ болка няколко пъти през деня и обикновено тя е доста по-силна в сравнение с хроничната. С приемането на бързодействащ медикамент за „пробивна“ болка, Вие получавате повече лекарство само, когато действително се нуждаете от това. Можете да очаквате същия тип странични ефекти, като от лекарствата с удължено освобождаване.

Кои медикаменти трябва да приемам при болка

В някои случаи неопиоидните медикаменти са всичко, от което се нуждаете, за да контролирате Вашата болка, особено ако те се приемат регулярно, веднага след поява и. Тези лекарства притежават много по-добър обезболяващ ефект, отколкото хората осъзнават. Например, определени дози приеман през устата опиоид, не са по-ефективни от 2 или 3 регулярно приема на таблетки аспирин, асетомифен или ибупрофен.

Ако не получавате облекчение на болката при употреба на неопиоидни аналгетици, опиоидите ще Ви дадат облекчението, от което се нуждаете. Повечето странични ефекти на опиоидните медикаменти могат да бъдат контролирани или избегнати.

Трябва да уведомите Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт за това, че приемате едновременно опиоиден и неопиоиден обезболяващ медикамент, защото  те действа по различен начин в организма и имат различни странични ефекти.

Приемането на аспирин, асетомифен или ибупрофен 4 пъти дневно могат да намалят или отхвърлят нуждата от приемането на по-силни обезболяващи. Немалко хора, които приемат опиоиди за облекчаване на болката запазват и регулярния прием на тези три медикамента, подходящи за облекчаване на умерена болка.

Понякога е необходимо опиоидните медикаменти да се комбинират с антидепресанти или антиконвулсивин средства за по-успешно овладяване наболката.

 

Настоящата публикация е информативна. Моля, ако се оплаквате от болки, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт – единствените специалисти, които могат да Ви помогнат да вземете правилното решение.

 

www.painmed.org(AmericanAcademy of Pain Medicine (AAPM))

Cassileth BR, Keefe FJ.Integrative and Behavioral Approaches to the Treatment of Cancer-

Related Neuropathic Pain. Oncologist.2010;15(2):19-23.

Chambers WA. Nerve blocks inpalliative care. Br J Anaesth. 2008;101:95-100.

Davis MP. Recent development intherapeutics for breakthrough pain. Expert Rev Neurother.

2010;10(5):757-773.

Fairchild A, Chow E. Role ofradiation therapy and radiopharmaceuticals in bone metastases. Curr

Opin SupportPalliat Care.2007;1:169-173.

Abernathy A, Foley KM. Managementof Cancer Pain. In DeVita VT Jr, Lawrence TS,

Rosenberge SA, eds. Cancer:Principles and Practice of Oncology, 9th Ed. 2011, Philadelphia,

Lippincott Williams and Wilkins.pp. 2426-2447.

Harsh V, Viswanathan A.Surgical/Radiological interventions for cancer pain. Curr Pain

Headache Rep.2013;17(5):331-337.

Kedlaya D, Reynolds L, Waldman S.Epidural and intrathecal analgesia for cancer pain. Best Pract

Res Clin Anaesthesiol.2002;16:651-665.

Kroenke K, Theobald D, Wu J, etal. The association of depression and pain with health-related

quality of life, disability, andhealth care use in cancer patients. J Pain Symptom Manage.

2010;40(3):327-341.

Matthie N, McMillan SC. Pain: Adescriptive study in patients with cancer. Clin J Oncol Nurs.

2014;18(2):205-210.

National Cancer Institute. PainControl: Support for People with Cancer. Accessed at

www.cancer.gov/cancertopics/paincontrol/page1on April 1,2014.

National Comprehensive CancerNetwork Clinical Practice Guidelines in Oncology. Adult

Коментари