Публикация

10 промени в храненето срещу пролетната умора

10 промени в храненето срещу пролетната умора

Пролетта изобилства на пресни плодове и зеленчуци, които са източник на енергия и борят умората и отпадналостта

 

Старите хора казват, че през зимата е добре да похапваме повечко месце, а през пролетта – повече зеленчуци. Това не е никак случайно. През зимата организмът обеднява на витамини, тъй като зимните храни са по-бедни и на витамини, и на минерали. Пролетта идва не само с обновяване на цялата природа, но и с изобилие от свежи зеленчуци.

 

 

1. Наблегнете на пресните зеленчуци –добре е на трапезата винаги да има моркови, чушки, зелен лук, домати, целина, броколи, зелени салати, репички, грах, аспержи. В тях се съдържат необходимите за организма антиоксиданти,витамини и минерали. Ако имате възможност да си ги набавите директно от производителя или директно от личната градина – още по-добре.

 

2. Нетлъсти меса и млечни продукти – предпочитайте нетлъстите меса - бяло пилешко и пуешко месо, различни видове риба и морски деликатеси. Те са естествен източник на аргинин - аминокиселина, която успешно повлиява пролетната умора и нейните симптоми.  Консумирайте обезмаслено мляко, сирене и кашкавал. Здравият човек трябва да яде риба поне два пъти седмично, за да осигури здравето на сърцето и артериите си, а като добавка – да контролира високото си кръвно.

 

3. Ядки и кълнове – добавете задължително ядки към менюто си. Овесените ядки например са богати на фибри, намаляват холестерола и повишават защитните сили на организма. Като цяло ядките са богати на омега-3 (най-много се съдържат в орехите) и в частност на алфа-линоленова киселина, която се съдържа и и в лененото и конопеното семе, както и на фитостероли, витамини, минерали.

 

4. Заменете белия хляб с пълнозърнест.

 

5. Вода и пак вода – Водата е здраве и я доставяйте на организма си на равни интервали през деня, преди да се появят началните симптоми на обезводняване.

 

6. Намелете консумацията на кафе - кофеинът увеличава диурезата и загубата на течности, може да го замените с билкови чайове или със зелен чай – те ще тонизират организма.

 

7. Заменете газираните напитки с плодови сокове – плодови сокове, фрешове, смутита – всички те доставят на организма така необходимите витамини и са за препоръчване пред газираните и енергийните напитки, чиято вреда е доказана. Можете да експериментирате с всякакви сезонни плодове и зеленчуци, смесени с кисело или прясно мляко, или в натураелн вид.

 

8. Ограничете пържените храни - пърженото може и да не предизвиква симптомите на пролетната умора, но със сигурност ограничаването на пържените храни спомага на организма да се пребори с чувството за отпадналост, сънливост и липса на енергия. Вместо пържени ястия, консумирайте пресни или задушени зеленчуци или салати.

 

9. Мед вместо захар – заменете захарта с натурален естествен мед или черен шоколад, така ще доставите на организма си сила и енергия, които ас необходими за противодействието на пролетната умора.

 

10. Хранителни добавки с витамини и минерали –има хора, които се чувстват добре, когато допълнително си набавят витамини и минерали чрез хранителни добавки, без да заместват разнообразното хранене. Това също е начин да засилите имунната си система през пролетта, преборвайки умората. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт и не забравяйте – балансираното хранене не трябва да бъде избягвано.

 

Коментари