Публикация

Световъртеж и шум в ушите - симптоми на много заболявания

Световъртеж и шум в ушите - симптоми на много заболявания

Препарати с екстракт на гинкобилоба като Гинкофол са отлични за поддържаща терапия, твърди д-р Даниела Меджидиева, началник на Отделение по УНГ и отоневрология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София


Оплакванията от световъртеж в днешно време са все по-честа причина за дискомфорт, за нарушена работоспособност. Диагностиката е специфична и изисква познания от няколко медицински области – УНГ, неврология, неврохирургия. Правилно поставената диагноза води съответно до добри резултати в лечението. В съвременната медицина се оформят няколко течения по отношение на терапията в тази област. 

Най-честата причина за световъртеж са съдово-метаболитните нарушения. Трябва да се знае, че не става дума за конкретно увреждане на самия вестибуларен апарат, а за общи съдови и метаболитни нарушения, които се проявяват чрез дискомфорт на вестибуларния апарат. 

Защо? Защото той е сензорен орган и изпълнява ролята на датчик в човешкия организъм. Поради това всяко неразположение на организма подава сигнал към него и той реагира. Ако не може да преодолее със собствените си сили този сигнал, тогава се включват допълнителни връзки и се появяват световъртеж и вестибуларни нарушения. Така че световъртежът много често е да вторична проява на друго основно заболяване.

Шумът в ушите аналогично може да бъде признак за увреждане на вестибуларния апарат, слуховия нерв, на черепно-мозъчни увреждания, мозъчни травми, съдови нарушения, метаболитни нарушения, включително ендокринни проблеми и още много други. Това е истинско предизвикателство в нашата диагностична област, а лечението и успехът му зависят от точно поставената диагноза. Използваме различни медикаменти за лечението му. Някои от тях са традиционни лекарства, синтетични продукти. Но тъй като курсът на лечение е по-продължителен, в последните години търсим решения в лечебен план, които да имат минимални странични ефекти и затова се обръщаме, както и в много други области на медицината, към медикаментите с природен произход. Едни от най-подходящите медикаменти за поддържаща терапия, както по отношение на шума в ушите, така и на вестибуларните и паметовите нарушения, са продуктите, екстракти на гинкобилоба. Препарат, който показва в практиката ни много добри качества, е „Гинкофол“. Ефектът от лечението обаче зависи както от избора на медикамента, така и от дозата, а тя се определя от лекаря. Затова препоръчвам, когато пациентите се ориентират към препарати на природна основа, въпреки че се продават свободно в аптеките, да се консултират със специалист по отношение на дозата и времетраенето на приема.

Колко дълго да се взима препарата зависи изключително от това дали пациентът е в остър, следостър период или в междупристъпни периоди, стадии на компенсация. Но при всички случаи става въпрос за продължителност на лечението над един месец. Може да бъде и до шест месеца. В Западна Европа медикаментите, екстракт на гинкобилоба, се прилагат около шест месеца в годината, особено при хората от третата възраст. Те пряко и доста добре повлияват сензорните системи - слуховия, вестибуларния, зрителния анализатор, имат отношение към паметовите функции и нарушения. Така ни е създала природата, че с годините тези процеси настъпват естествено и необратимо.

Коментари