Публикация

Лактобацили възстановяват бързо вагиналната флора след лечение с антибиотици

Лактажин пази от образуване на гъбички след агресивна широкоспектърна терапия, категорична е д-р Ния Кирчева, акушер-гинеколог в МБАЛ „НИАМЕД“, Стара Загора


Симптомът, който най-често води жените на преглед, е т. нар. бяло течение, засилена вагинална секреция. Тогава правим изследвания за евентуален инфекциозен причинител или проверяваме хормоналния статус. 

Засилените секреции са най-вече от маточната шийка. Те са слузни и съдържат алкално Рh - т.е. нарушават киселинния баланс на влагалището и оттам и равновесието във влагалищната миниекосистема. А тя е основната защитна бариера пред гениталния тракт.

Доминираща роля на „пазач“ там играят лактобацилите, открити през XIX век от известния немски гинеколог Дьодерлайн, затова са кръстени на негово име – дьодерлайнова флора. Тези лактобацили разграждат гликогена от епителните клетки на влагалището, /а те непрекъснато се обновяват/ и произвеждат млечна киселина. Тази млечна киселина поддържа Рh между 3,5 и 4. Единствено стомашната киселинност е по-висока от киселинността на влагалището. И това кисело Рh не позволява на никакви пришълци отвън да се развиват и да предизвикват проблеми. Разбира се, тези лактобацили са много чувствителни, много често броят им намалява и изчезват при масивни инфекции, при прием на антибиотици. Тогава се срива тази биологичната естествена бариера и трябва да колонизираме влагалището отново с тези свръхполезни микроорганизми. И за щастие на пазара веч

има продукти, които позволяват да се възстанови доста бързо нормалната флора, 

естествената биологична бариера на влагалището.

Много малко са антибиотиците, които не се отразяват на биоравновесието във влагалището, защото дьодерлайновата флора е извънредно чувствителна. И винаги трябва да има профилактика. Както трябва винаги да има профилактика по отношение на полезната чревна флора, така винаги трябва да има профилактика и по отношение на вагиналната флора. След като се проведе лечението, тогава се поставят вагинални форми, които съдържат тези лактобацили, за да може при нормален хормонален статус влагалището лесно да възстанови равновесието си. Трябва да бъде подпомогнат организмът да се колонизира влагалището. Отличен продукт, от който виждам много положителен ефект, е „Лактажин“. И винаги когато по друг повод трябва да изписвам, особено широкоспектърен антибиотик, профилактично включвам „Лактажин“, за да не се допусне унищожаване на микрофлората, защото след това трябва да се лекуват гъбички.

Препаратът съдържа четири щама лактобацили, а добавените вещества в глобулата подпомагат осигуряването на добра среда за размножаването им. Тези четири щама лактобацили, поставени във влагалището сравнително продължително време - след няколко менструални цикъла - възстановяват равновесието. 

Добре е те да бъдат поставени след менструация, поне след два-три цикъла, 

защото кръвта подпомага развитието на инфекцията. След като премине менструацията, тогава трябва да се колонизира отново. Добре е да бъде десетдневен курс, след два - три цикъла.

Лошото е, че и гъбите, и лактобацилите имат почти еднакво Рh. Съвсем незначителна е разликата. и понякога жените не забелязват, че всъщност плавно са преминали от нормално състояние в микотична инфекция. Затова винаги трябва да има посявка, винаги трябва да се направи микробиологично изследване.

Коментари