Публикация

Д-р В. Шарков: Никоя европейска страна не унифицира цените на лекарствата


Нормативната промяна, според която лекарствата с една и съща основна съставка ще се продават на една и съща цена, независимо от произхода и производителя им, е опит за административна намеса в пазарните отношения. 

Такава позиция изрази пред health.bg д-р Ваньо Шарков, народен представител от ОДС, по повод на обнародваната в Държавен вестник промяна в Наредба №10 на Министерството на здравеопазването,  с която се регламентират цените на лекарствените продукти.

„Такава практика няма в нито една европейска държава - да се уеднаквят цените на медикаментите на базата на състава им, при положение, че имат различен производител. Подобна мярка няма нищо общо с пазарната икономика.” – коментира д-р Шарков.

По думите му, когато в условията на пазарна икономика някой се опитва по административен път да налага ограничения, последствията са лоши, както за производителите, така и за потребителите.

„Един медикамент, който се произвежда в САЩ и в България, дори само заради разликата в цената на работната сила не може да има една и съща себестойност.
Смятам, че не случайно в края на този мандат се правят доста поразии в  сферата на здравеопазването.” – допълни д-р Шарков. 
   

Коментари